Zuinigheid betekent geld verdienen

Als trader ben ik zuinig met geld. Natuurlijk is dat geen criterium om succesvol te worden maar meer een karaktertrek die daaraan mee kan helpen. U kent de uitspraak: “een dubbeltje bespaard is een dubbeltje verdiend”.

Het voordeel van een zuinige trader is bijvoorbeeld dat je lagere levensonderhoudskosten hebt dan iemand met een dure levensstijl. Een zuinige trader kan dan gemakkelijker een jaartje overleven tijdens het leerproces.

Een zuinige trader houdt zijn onkosten scherp in de gaten en zoekt constant naar zaken waar hij nog meer geld mee kan besparen. Heb ik wel de laagste transactiekosten, is het echt nodig om nu alweer een nieuwe computer aan te schaffen enzovoort. Geen bedrag is te klein om erop te kunnen bezuinigen.

Denk eraan dat trading betekent: geld verdienen. Het gaat over iets verkopen tegen een hogere prijs dan dat je er zelf voor betaald hebt. Het gaat over Euro’s, kwartjes en centen verdienen.

Laten we hier nog eens verder over nadenken. Je wilt een aandeel kopen voor $25,00 maar het schiet ineens omhoog naar $25.25, wil je het aandeel dan nog steeds kopen? Het is ‘maar’ een kwartje duurder dan de prijs die je er voor over had. Een zuinige trader wacht tot de prijs weer zakt naar $25.00 om het dan alsnog te kopen. Een zuinige trader loopt nooit achter de prijs aan, als je begrijpt wat ik bedoel.

Om de bovenstaande redenen en meer, denk ik dat zuinigheid een belangrijk onderdeel is om een succesvolle trader te worden.


Huis en haard beschermen

Elke keer als een trader zijn huis en haard verliest, betreft het vaak iemand die een lange reeks van successen heeft behaald. Je denkt op een gegeven moment dat je op water kunt lopen.

Als je een grote winst heb gemaakt ga je je gedragen als een superheld. Je denkt dat je alles kan. Je wordt heel eigenwijs en neemt teveel risico. Je bent er zo van overtuigd dat je alles goed doet, dat je bij het traden steeds grotere risico’s neemt. Je denkt dat je het toch wel redt. En dan gaat het mis en blaas je je account op.

Wetenschappers zeggen dat dit proces iets van een verslavingsroes wegheeft. Het voelt als een roes als je wint. Het voelt alsof je een soort macht hebt. Het geld speelt op zo’n moment misschien niet eens zo’n grote rol.

Hoe vaker je wint, hoe meer je testosteronniveau stijgt. Het bereid je als het ware voor op de strijd. Het verhoogt je zelfvertrouwen en risicobereidheid. Dat zit blijkbaar nog in onze genen (mannen moeste vroeger jagen). En dan verlies je genadeloos! Dat is het moment dat je nederig wordt en je zelfkennis een boost krijgt.

Je zou trouwens aan je vingers kunnen zien of je een hoger dan gemiddeld testosterongehalte hebt. Je ringvinger is dan groter dan je wijsvinger.

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
.


Het verlangen naar actie kost geld.

De beroemde trader Jesse Livermore zei het al in 1925: “Het verlangen naar constante actie, ongeacht de toestand van de markt, is verantwoordelijk voor vele verliezen op Wall Street, zelfs onder de professionele veteranen. Zij vinden dat ze elke dag opnieuw geld moeten verdienen, alsof ze werken voor een vast salaris.”

Niets doen kan soms goed zijn
Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Wacht altijd op kansen
Daytraden is meer saai dan moeilijk. Zodra je grip krijgt op je emoties en beschikt over een gezond boerenverstand, moet het mogelijk zijn om de massa te verslaan. Sterker nog: Ik durf te stellen dat daytraden het simpelste ding is dat je kunt ondernemen. Het is zo gemakkelijk dat elke poging om het gecompliceerder te maken tot falen leidt. Verveling is de sluipende ziekte van het traden. Dat is een van de redenen waarom winstgevende traders hun winst soms omzetten in verlies. Handel daarom niet om te handelen, maar alleen als je kansen ziet.

Hoofddoel bij het daytraden
Bij het daytraden is het hoofddoel je kapitaal te beschermen. Je grootste zorg moet dus niet zijn hoeveel je kunt verdienen, maar hoeveel je kunt verliezen! Daarom is het noodzakelijk een goed handelsplan te hebben en je daaraan te houden in goede en slechte tijden. Een bewezen handelsplan voorkomt ook neigingen tot gokken. Als je constant winstgevend wilt worden zul je moeten beseffen dat overleving afhangt van je houden aan je handelsplan en aan het vakmanschap dat je opgedaan hebt.

Daytraden met gevoel gaat razendsnel
Je hersens controleren je onderbewuste. Door veel uren te maken, gaan je onderbewuste observaties de beslissingen nemen en ga je met sprongen vooruit. Immers, ‘denken’ met je gevoel gaat vele malen sneller dan denken met je verstand. Het is moeilijk uit te leggen dat mijn ogen in een fractie van een seconde zien of ik actie moet ondernemen. Het is alsof ik mijn verstand omzeil want dat logisch denken duurt te lang en dan is de kans vaak alweer voorbij.

Ben ik geschikt of niet?
Een beginner kan maanden achtereen best een paar honderd euro per dag verdienen tot er een slechte dag tussen zit waarbij hij 5.000 Euro verliest. De meeste traders, inclusief ikzelf, hebben lange periodes van verlies moeten doorstaan voordat ze constant winstgevend werden. Mijn mening is daarom dat je het een tijdje moet proberen en dan een harde conclusie trekken: “Ben ik geschikt voor het vak of niet?” Benieuwd hoe ik geld uit de markt haal? Denk eens aan een Cursus Daytraden.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Testosteron traders

Tijdens een van mijn vele speurtochten op de digitale snelweg kwam ik laatst een opmerkelijk medisch artikel tegen. In dit artikel werd de uitkomst besproken van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

Waarom vertel ik dit? Omdat er onderzoek gedaan werd naar de invloed van mannelijke hormonen op….traders! Hieruit bleek dat traders die een hoge testosteronspiegel ontwikkelden tijdens het traden, duidelijk betere resultaten boekten dan mensen die een lagere hebben. Daarbij zouden mensen die een hogere cortisolspiegel hebben minder goed presteren dan mensen met een lagere.

Testosteron zorgt ook voor competitief gedrag, terwijl cortisol daarin tegen stressverhogend werkt. Het blijkt dat mensen die meer testosteron aanmaken dan een gemiddeld persoon meer risico’s durven nemen. Ze zijn competitiever en hakken sneller belangrijke knopen door. Mensen met een hoog cortisolgehalte blijken meer last te hebben van zorgen omtrent belangrijke beslissingen, en  terughoudender te zijn.

Wedstrijd
Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Waarom vertel ik je dat allemaal zult je wellicht denken? In het eerder aangehaalde onderzoek blijkt dat men bij wedstrijden een bovengemiddelde hoeveelheid testosteron aanmaakt! Zoals ik al zei, vergeet eventjes dat traden ondernemen is en bekijk het als een wedstrijd. Bekijk het als een wedstrijd en profiteer van die testosteronspiegel van je!

Ik ben geen dokter, heb geen medische achtergrond en ik weet niet of het onderzoek correct is. Wel weet ik, met 25 jaar ervaring als trader dat het werkt de beurs als een wedstrijd te benaderen.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Niemand wil gratis geld oprapen?

Door de trainingen die ik geef heb ik inmiddels honderden zakenmensen als cursisten ontmoet. De feedback die ik daarvan terug kreeg heeft enkele interessante feiten opgeleverd.

Wat blijkt? Cursisten ervaren hetzelfde als toen ik net begon:
1) Cursisten ervaren het daytraden als zeer eenvoudig. Ze denken dat het geld eigenlijk voor het oprapen ligt.

2) Cursisten blijken in praktijk vaak te hebberig. Ze nemen geen genoegen met een bescheiden winst maar willen steeds meer. Ze wachten net zo lang tot de winst in een verlies veranderd is.

3) Cursisten onderschatten de benodigde concentratie, geduld en discipline om op kansen te wachten en deze te benutten.

4) Cursisten zijn vaak angstig en nemen in paniek verkeerde beslissingen.

Conclusie

Als je goed wilt daytraden moet je volgens mij:
* De handelsdag goed voorbereiden.
* Een inkoop- en verkoopplan op papier zetten en je daaraan houden.
* Niet meer dan 2 uur achtereen handelen om geen concentratie te verliezen, neem pauzes!
* Zorgen dat je niet gestoord wordt door je partner, kinderen, personeel of telefoon.
* Stoppen met traden als je een bepaald doel hebt bereikt. Ga daarna even een frisse neus halen om daarna fris een nieuwe trade in te gaan.
* Voldoende kapitaal hebben om een goed plan uit te kunnen voeren.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Trade tips

 • Te vroeg met winst verkopen is beter dan te laat.
 • Nooit shorten in een positieve markt waarin de koersen snel stijgen met grote volumes.
 • Winst begint bij een lage inkoop. Een trader wacht daarom met geduld op de beste inkoopprijs.
 • Of je maakt van daytraden je beroep en anders moet je het niet eens proberen.
 • Zodra je winst hebt gemaakt ga dan even naar buiten om daarna weer met frisse moed verder te gaan.
 • Zorg dat het traden geen verslaving wordt zoals gokken of alcohol en drugs.
 • Hoe vaak gebeurt het niet dat traders maar door blijven gaan, vaak met als gevolg dat ze hun winsten daardoor juist weer kwijtraken.

  * BEPERK JE RISICO
  * BESCHERM JE KAPITAAL
  * HOU JE AAN JE PLAN
  * ONDERDRUK JE EMOTIES
  * WORDT NIET HEBZUCHTIG
  * CASH IS KING

 • Als je tradingsysteem goed werkt en geld oplevert, houd je er dan strak aan en ga niet op zoek naar een ‘beter’ systeem. Je weet wat je hebt maar nooit wat je krijgt. Je kunt beter je systeem verbeteren en verfijnen.
 • De straf die je krijgt als je je niet aan de regels van het spel houdt, is dat je geld verliest. De beloning voor een goed gespeeld spel is winst.
 • Bij het daytraden is aandacht voor verlies een teken van handelservaring. Aandacht voor winst is een teken van onvolgroeidheid.
 • Een uitstekende manier om te leren is deze: In je agenda zet je je verliesgevende trades. Schrijf precies op wat je fout deed en wees vooral eerlijk tegen jezelf. Wat kocht je, waarom, wanneer, hoe was het volume, liet je je ergens door beïnvloeden, zat je lekker in je vel, enzovoort. Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Van die aantekeningen kun je zo ontzettend veel leren!
 • Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast te koop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet heb je die winst mooi binnengehaald. Meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in elkaar.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Beurs tips

Winst is winst!
Als je een verlies hebt gemaakt, maak dan niet de vaak voorkomende fout om het in één keer proberen terug te winnen. Wat je dan doet is gokken en dat is het standaardrecept voor je ondergang. Probeer jezelf kalmte aan te praten, zet je computer uit en ga ergens koffie drinken. Op die manier geef je je emoties de gelegenheid om tot rust te komen.

Schrijf je verliezende trade nog eens stap voor stap op en vogel uit waarom je nou precies verloren hebt. Als je eenmaal precies weet wat je fout hebt gedaan, zul je de volgende trades nog zorgvuldiger volgens plan uitvoeren. De grootste fout die je kunt maken is niet weten wat je fout gedaan hebt.

Het is veel beter om vroegtijdig te verkopen. Als je niet snel genoeg verkoopt, dan ben je meestal te laat. Je zult nooit kunnen verkopen op de exacte top, dus sla jezelf niet langer voor je kop als het toch nog verder stijgt nadat je verkocht hebt. De bedoeling is om winst te pakken en niet om jezelf door spanning, optimisme en hebzucht op te fokken als de prijs nog verder stijgt. Winst is winst!

Geduld is een schone zaak
In de aandelenhandel duurt alles altijd langer dan je aanvankelijk dacht. Een stijging gaat meestal nog door als je net je winst hebt gepakt. Een daling gaat ook altijd door, net toen je dacht dat je op de bodem had ingekocht. Heb dus nooit haast, maar breng je tradingplan op je gemak ten uitvoer.

Je kunt het beste stoppen, als je je dagelijkse winstdoel hebt bereikt. De meesten gaan dan toch uit hebzucht door, waardoor ze de winst maar al te vaak door het afvoerputje zien wegspoelen.

Verkoop nooit uit paniek. 
Houd je aan je plan. Time is on your site. Als je de tijd neemt en het geduld opbrengt om te wachten, dan geef je de koers de ruimte om weer terug te komen om z’n golfbeweging af te maken. De beurs trekt zoveel kopers en verkopers dat je niet eens hoeft te onderhandelen. Je wacht gewoon geduldig tot er iemand komt die jouw prijs wil betalen. Stel je doel altijd hoger dan je mogelijkerwijs kunt bereiken.

Wees de autodealer op de beurs 
Zie aandelenhandel als een autodealer. Als je een auto voor 10.000 euro wil verkopen, vraag je 12.500 euro. Als je een auto voor 10.000 euro wil inkopen, bied je 7.500 euro.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


De beurs is een spookwereld van machines geworden.

Wist u dat razendsnelle supercomputers tegenwoordig de aandelenprijzen bepalen? Zij beheersen voor 80% de totale beurshandel. Deze supercomputers communiceren met andere supercomputers en samen verhandelen zij voor miljarden in microseconden zonder dat er een mens aan te pas komt.

Deze computers -ook wel ‘robotten’ genoemd- zorgen voor die totaal onverwachte snelle op en neer gaande koersbewegingen die zelfs voorbeurs uitschieters van 50 tot 100 Nasdaq punten teweeg brengen en niemand weet waarom. Ze verstoren daardoor het prijsmechanisme van de aandelen waardoor deze allang geen vooruitkijkende indicatie van de economie meer vormen.

Het handelen en beleggen op basis van fundamentele waarden en vraag en aanbod is hierdoor praktisch onmogelijk geworden.

Een slim en simpel handelsplan

In de afgelopen 16 jaren heb ik alle hellen en veranderingen van de beurs doorstaan door me steeds aan te passen. Het is nu eenmaal wat het is en de beurs past zich niet aan mij aan. Het handelsplan dat ik thans gebruik is dan ook de optelsom van die afgelopen 16 jaar.

De Robotten zijn uiteraard door super-intelligente mensen geprogrammeerd maar het is de eenvoud waar ze niet op gerekend hadden. Mijn plan is te simpel voor woorden en door een kleuter uit te voeren. Voor mij is het op dit moment het veiligste en winstgevendste plan dat ik ooit heb gebruikt. Het is simpelweg gebaseerd op het feit dat er niets meer te voorspellen valt. Dat de computers gewoonweg als het ware met casino balletjes de prijzen bepalen.

Een wonderlijk bijverschijnsel is dat het daytraden hierdoor eigenlijk veel eenvoudiger is geworden omdat ik toch nergens meer op hoef te letten.

Natuurrampen, ingrijpende politieke beslissingen, Arabieren die in opstand komen, kerncentrales die ontploffen, goede of slechte bedrijfscijfers, niets hiervan bepaalt nog de koers, dat zijn de Robotten die de mens heeft overgenomen.
Het lezen van nieuws en analyses blijf ik interessant vinden maar ik doe er niets meer mee. Ik heb een plan en daar houd ik me aan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

https://www.robwessels.nl/inschrijven/


Traden in kikkerbadje of diepe?

Traden met een demo-account is als zwemmen in het kikkerbadje maar toch noodzakelijk om de techniek te leren en de strategie uit te testen.

Het grootste verschil tussen demo-traden en handelen met echt geld is dat je anders gaat denken. Zodra je echt geld inzet besef je dat je dat kan verliezen. Met een demo probeer je het steeds gewoon opnieuw als het fout gegaan is. Je hebt gewoon niets te verliezen met een demo. Je verliest $500, nou en? Maar dan…..wat gebeurt er als je het zelfde spelletje met je echte geld gaat spelen en je verliest $500 op je eerste dag?  Dan word je nerveus en graaf je je steeds dieper in de schuld.

Als je met echt geld handelt en je moet bijvoorbeeld 1 tot 2 uur wachten op winst dan voelt elke minuut aan als een eeuwigheid. Je emoties spoken door je hoofd en als je dan geen vast plan hebt ga je domme beslissingen nemen.

Droog oefenen tot je het in je slaap kan doen.

Probeer  te oefenen met een demo-account. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot je het in je slaap kan doen voordat je live met echt geld gaat traden. Maak veel fouten en leer daarvan! Op die manier ben je op weg om een professionele trader te worden.

Blijf ook eenvoudig. Verwacht niet teveel. Als je met echt geld gaat traden en je wint gelijk al bij de eerste ronde sluipt de overmoedigheid erin. Weleens gehoord van beginnersgeluk? Gedraag je niet als een cowboy maar blijf nuchter en houd je aan je plan. Denk niet dat je weet wat er daarna gaat gebeuren. Dat kan niet en dat weet je. Niemand kan voorspellen want dan waren we allemaal rijk. Blijf eenvoudig en houd je aan je plan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels


Hoeveel geld nodig om te traden?

Mensen vragen mij weleens: “ hoeveel geld heb ik nodig om te kunnen daytraden?” Mijn antwoord is dan steevast: wilt u grote of kleine zaken doen?” Ik vergelijk de handel op de beurs namelijk met alle andere vormen van handel. Iemand wil bijvoorbeeld een hotel/cafe/restaurant beginnen maar heeft slechts geld voor een loempiakar. Dan raad ik aan om eerst eens met die loempiakar te beginnen. Op die manier doet men ervaring op en kan men sparen voor een restaurant.

Met €1000 inzet €36.000 verdienen?
Helaas denken velen dat je met een paar duizend Eurootjes tonnen kan verdienen. Zo werkt het dus niet. In Amerika noemt men dat soort traders “ undercapitalised” waardoor zij gedoemd zijn om te mislukken. Als men denkt heel snel rijk te worden met weinig inzet dan raad ik het casino aan. Dan zet je bijvoorbeeld €1.000 op rood en als die daarop valt heb je €36.000 verdiend. Ik zie de handel op de beurs als het runnen van een serieus eigen bedrijf waar men zijn gezin van moet onderhouden, net als elk ander bedrijf dat men runt. Het is gewoon elke dag een paar uur “werken” om je brood te kunnen verdienen op de beurs. Het is eenvoudig, je hebt lage kosten en je hoeft niet te sjouwen of personeel te hebben.

Doe er uw voordeel mee!

Vriendelijke beursgroet van Rob Wessels