Wist u datjes over Daytraden

Wist u datjes over Daytraden

Wist u dat … 90% van alle tweets door Robots geschreven wordt?

Wist u dat … de beste traders zoveel mogelijk cash aanhouden?

Wist u dat … hoge rendementen ook hoge risico’s met zich meebrengen?

Wist u dat … een verlies pas een echt verlies wordt als u daadwerkelijk met verlies verkoopt?

Wist u dat … slechts 1/10% van de beleggers weet wat shorten is?

Wist u dat … voor elke verliezer op de beurs niet één maar twéé winnaars staan? De tegenpartij en de broker!

Wist u dat … succes het lef is om te te falen?

Wist u dat … op forums iedereen een ‘winnaar’ is maar in het échte leven er slechts enkele traders zijn die werkelijk geld verdienen?

Wist u dat … als u mensen vertelt wat er morgen gaat gebeuren ze voor u in de rij staan?

Wist u dat … als u uw aandeel verkoopt u uw geld krijgt? Als het aandeel daarna zakt u nog steeds uw geld heeft?

Wist u dat … als iedereen zijn geld opneemt een bank binnen een uur failliet is?

Wist u dat … een broker geen trader is? Hij is een orderuitvoerder. Hij is verkoper, geen analist.

Wist u dat … u moet verkopen wanneer u kunt. Niet wanneer u moet.

Wist u dat … kapitaal belangrijker is dan snelheid?

Wist u dat … de vrije markt niet meer is dan een piramidische constructie?

Wist u dat … daytraden een soort abstract mathematisch spelletje is dat plaatsvindt in cyberspace zonder enige vorm van menselijk contact?


Software heeft geen zesde zintuig

Software heeft geen zesde zintuig

Een computer denkt niet, het berekent slechts talloze statistische mogelijkheden. Daar heb je misschien iets aan als je met een tegenstander te maken hebt, maar niet op de beurs met tienduizenden gewiekste en ervaren handelaren zoals market makers en specialisten. Nog afgezien van de steeds wisselende invloeden van de wereld van de economie.

De markt is te complex voor een ‘systeem’ om te begrijpen. Technische analyse (T.A.) berekent geen kansen maar toont iets dat voorbij is. Een computerprogramma heeft geen zesde zintuig.

Grafieken hebben niet meer waarde dan het simpel grafisch tonen van hetgeen reeds gebeurd is, niet wat er nog gaat gebeuren!

Patronen zijn fantastisch tot ze niet meer werken. Het probleem met technische systemen is dat ze werken voor een tijdje en dan ineens verlies gaan opleveren. Zo werkt de markt nu eenmaal. Anders zou iedereen volgens dat ‘systeem’ werken.

Lijntjes over grafieken tekenen levert weinig op. Soros en Buffet hebben hun miljoenen op een andere manier verdiend.

Twee traders gebruiken dezelfde informatie en hetzelfde plan. De een maakt winst en de ander verlies. Het verschil zit ‘m in de mate van geduld en interpretatie van nieuws, prijsbeweging en onderlinge verbanden kunnen leggen.

Als je regelmatig de koersen volgt, leer je het ritme van de markt aanvoelen waardoor je er beter op kunt inspelen.

Als je elke dag in de markt zit, de markt volgt, het nieuws bijhoudt, de koersbewegingen observeert enzovoort, gaat je brein automatisch verbanden leggen. Door de ervaring die je opdoet ga je de markt automatisch analyseren als een constant geüpdatet computerprogramma.

Dankzij de superieure computertechnologie kunnen we betere resultaten krijgen. Als je maar niet vergeet dat het niet gaat om de technologie, maar om de manier waarop we die benutten.


Testosteron traders

Tijdens een van mijn vele speurtochten op de digitale snelweg kwam ik laatst een opmerkelijk medisch artikel tegen. In dit artikel werd de uitkomst besproken van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

Waarom vertel ik dit? Omdat er onderzoek gedaan werd naar de invloed van mannelijke hormonen op….traders! Hieruit bleek dat traders die een hoge testosteronspiegel ontwikkelden tijdens het traden, duidelijk betere resultaten boekten dan mensen die een lagere hebben. Daarbij zouden mensen die een hogere cortisolspiegel hebben minder goed presteren dan mensen met een lagere.

Testosteron zorgt ook voor competitief gedrag, terwijl cortisol daarin tegen stressverhogend werkt. Het blijkt dat mensen die meer testosteron aanmaken dan een gemiddeld persoon meer risico’s durven nemen. Ze zijn competitiever en hakken sneller belangrijke knopen door. Mensen met een hoog cortisolgehalte blijken meer last te hebben van zorgen omtrent belangrijke beslissingen, en  terughoudender te zijn.

Wedstrijd
Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Waarom vertel ik je dat allemaal zult je wellicht denken? In het eerder aangehaalde onderzoek blijkt dat men bij wedstrijden een bovengemiddelde hoeveelheid testosteron aanmaakt! Zoals ik al zei, vergeet eventjes dat traden ondernemen is en bekijk het als een wedstrijd. Bekijk het als een wedstrijd en profiteer van die testosteronspiegel van je!

Ik ben geen dokter, heb geen medische achtergrond en ik weet niet of het onderzoek correct is. Wel weet ik, met 25 jaar ervaring als trader dat het werkt de beurs als een wedstrijd te benaderen.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Niemand wil gratis geld oprapen?

Door de trainingen die ik geef heb ik inmiddels honderden zakenmensen als cursisten ontmoet. De feedback die ik daarvan terug kreeg heeft enkele interessante feiten opgeleverd.

Wat blijkt? Cursisten ervaren hetzelfde als toen ik net begon:
1) Cursisten ervaren het daytraden als zeer eenvoudig. Ze denken dat het geld eigenlijk voor het oprapen ligt.

2) Cursisten blijken in praktijk vaak te hebberig. Ze nemen geen genoegen met een bescheiden winst maar willen steeds meer. Ze wachten net zo lang tot de winst in een verlies veranderd is.

3) Cursisten onderschatten de benodigde concentratie, geduld en discipline om op kansen te wachten en deze te benutten.

4) Cursisten zijn vaak angstig en nemen in paniek verkeerde beslissingen.

Conclusie

Als je goed wilt daytraden moet je volgens mij:
* De handelsdag goed voorbereiden.
* Een inkoop- en verkoopplan op papier zetten en je daaraan houden.
* Niet meer dan 2 uur achtereen handelen om geen concentratie te verliezen, neem pauzes!
* Zorgen dat je niet gestoord wordt door je partner, kinderen, personeel of telefoon.
* Stoppen met traden als je een bepaald doel hebt bereikt. Ga daarna even een frisse neus halen om daarna fris een nieuwe trade in te gaan.
* Voldoende kapitaal hebben om een goed plan uit te kunnen voeren.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Trade tips

 • Te vroeg met winst verkopen is beter dan te laat.
 • Nooit shorten in een positieve markt waarin de koersen snel stijgen met grote volumes.
 • Winst begint bij een lage inkoop. Een trader wacht daarom met geduld op de beste inkoopprijs.
 • Of je maakt van daytraden je beroep en anders moet je het niet eens proberen.
 • Zodra je winst hebt gemaakt ga dan even naar buiten om daarna weer met frisse moed verder te gaan.
 • Zorg dat het traden geen verslaving wordt zoals gokken of alcohol en drugs.
 • Hoe vaak gebeurt het niet dat traders maar door blijven gaan, vaak met als gevolg dat ze hun winsten daardoor juist weer kwijtraken.

  * BEPERK JE RISICO
  * BESCHERM JE KAPITAAL
  * HOU JE AAN JE PLAN
  * ONDERDRUK JE EMOTIES
  * WORDT NIET HEBZUCHTIG
  * CASH IS KING

 • Als je tradingsysteem goed werkt en geld oplevert, houd je er dan strak aan en ga niet op zoek naar een ‘beter’ systeem. Je weet wat je hebt maar nooit wat je krijgt. Je kunt beter je systeem verbeteren en verfijnen.
 • De straf die je krijgt als je je niet aan de regels van het spel houdt, is dat je geld verliest. De beloning voor een goed gespeeld spel is winst.
 • Bij het daytraden is aandacht voor verlies een teken van handelservaring. Aandacht voor winst is een teken van onvolgroeidheid.
 • Een uitstekende manier om te leren is deze: In je agenda zet je je verliesgevende trades. Schrijf precies op wat je fout deed en wees vooral eerlijk tegen jezelf. Wat kocht je, waarom, wanneer, hoe was het volume, liet je je ergens door beïnvloeden, zat je lekker in je vel, enzovoort. Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Van die aantekeningen kun je zo ontzettend veel leren!
 • Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast te koop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet heb je die winst mooi binnengehaald. Meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in elkaar.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


Beurs tips

Winst is winst!
Als je een verlies hebt gemaakt, maak dan niet de vaak voorkomende fout om het in één keer proberen terug te winnen. Wat je dan doet is gokken en dat is het standaardrecept voor je ondergang. Probeer jezelf kalmte aan te praten, zet je computer uit en ga ergens koffie drinken. Op die manier geef je je emoties de gelegenheid om tot rust te komen.

Schrijf je verliezende trade nog eens stap voor stap op en vogel uit waarom je nou precies verloren hebt. Als je eenmaal precies weet wat je fout hebt gedaan, zul je de volgende trades nog zorgvuldiger volgens plan uitvoeren. De grootste fout die je kunt maken is niet weten wat je fout gedaan hebt.

Het is veel beter om vroegtijdig te verkopen. Als je niet snel genoeg verkoopt, dan ben je meestal te laat. Je zult nooit kunnen verkopen op de exacte top, dus sla jezelf niet langer voor je kop als het toch nog verder stijgt nadat je verkocht hebt. De bedoeling is om winst te pakken en niet om jezelf door spanning, optimisme en hebzucht op te fokken als de prijs nog verder stijgt. Winst is winst!

Geduld is een schone zaak
In de aandelenhandel duurt alles altijd langer dan je aanvankelijk dacht. Een stijging gaat meestal nog door als je net je winst hebt gepakt. Een daling gaat ook altijd door, net toen je dacht dat je op de bodem had ingekocht. Heb dus nooit haast, maar breng je tradingplan op je gemak ten uitvoer.

Je kunt het beste stoppen, als je je dagelijkse winstdoel hebt bereikt. De meesten gaan dan toch uit hebzucht door, waardoor ze de winst maar al te vaak door het afvoerputje zien wegspoelen.

Verkoop nooit uit paniek. 
Houd je aan je plan. Time is on your site. Als je de tijd neemt en het geduld opbrengt om te wachten, dan geef je de koers de ruimte om weer terug te komen om z’n golfbeweging af te maken. De beurs trekt zoveel kopers en verkopers dat je niet eens hoeft te onderhandelen. Je wacht gewoon geduldig tot er iemand komt die jouw prijs wil betalen. Stel je doel altijd hoger dan je mogelijkerwijs kunt bereiken.

Wees de autodealer op de beurs 
Zie aandelenhandel als een autodealer. Als je een auto voor 10.000 euro wil verkopen, vraag je 12.500 euro. Als je een auto voor 10.000 euro wil inkopen, bied je 7.500 euro.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.


De beurs is een spookwereld van machines geworden.

Wist u dat razendsnelle supercomputers tegenwoordig de aandelenprijzen bepalen? Zij beheersen voor 80% de totale beurshandel. Deze supercomputers communiceren met andere supercomputers en samen verhandelen zij voor miljarden in microseconden zonder dat er een mens aan te pas komt.

Deze computers -ook wel ‘robotten’ genoemd- zorgen voor die totaal onverwachte snelle op en neer gaande koersbewegingen die zelfs voorbeurs uitschieters van 50 tot 100 Nasdaq punten teweeg brengen en niemand weet waarom. Ze verstoren daardoor het prijsmechanisme van de aandelen waardoor deze allang geen vooruitkijkende indicatie van de economie meer vormen.

Het handelen en beleggen op basis van fundamentele waarden en vraag en aanbod is hierdoor praktisch onmogelijk geworden.

Een slim en simpel handelsplan

In de afgelopen 16 jaren heb ik alle hellen en veranderingen van de beurs doorstaan door me steeds aan te passen. Het is nu eenmaal wat het is en de beurs past zich niet aan mij aan. Het handelsplan dat ik thans gebruik is dan ook de optelsom van die afgelopen 16 jaar.

De Robotten zijn uiteraard door super-intelligente mensen geprogrammeerd maar het is de eenvoud waar ze niet op gerekend hadden. Mijn plan is te simpel voor woorden en door een kleuter uit te voeren. Voor mij is het op dit moment het veiligste en winstgevendste plan dat ik ooit heb gebruikt. Het is simpelweg gebaseerd op het feit dat er niets meer te voorspellen valt. Dat de computers gewoonweg als het ware met casino balletjes de prijzen bepalen.

Een wonderlijk bijverschijnsel is dat het daytraden hierdoor eigenlijk veel eenvoudiger is geworden omdat ik toch nergens meer op hoef te letten.

Natuurrampen, ingrijpende politieke beslissingen, Arabieren die in opstand komen, kerncentrales die ontploffen, goede of slechte bedrijfscijfers, niets hiervan bepaalt nog de koers, dat zijn de Robotten die de mens heeft overgenomen.
Het lezen van nieuws en analyses blijf ik interessant vinden maar ik doe er niets meer mee. Ik heb een plan en daar houd ik me aan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

https://www.robwessels.nl/inschrijven/


Traden in kikkerbadje of diepe?

Traden met een demo-account is als zwemmen in het kikkerbadje maar toch noodzakelijk om de techniek te leren en de strategie uit te testen.

Het grootste verschil tussen demo-traden en handelen met echt geld is dat je anders gaat denken. Zodra je echt geld inzet besef je dat je dat kan verliezen. Met een demo probeer je het steeds gewoon opnieuw als het fout gegaan is. Je hebt gewoon niets te verliezen met een demo. Je verliest $500, nou en? Maar dan…..wat gebeurt er als je het zelfde spelletje met je echte geld gaat spelen en je verliest $500 op je eerste dag?  Dan word je nerveus en graaf je je steeds dieper in de schuld.

Als je met echt geld handelt en je moet bijvoorbeeld 1 tot 2 uur wachten op winst dan voelt elke minuut aan als een eeuwigheid. Je emoties spoken door je hoofd en als je dan geen vast plan hebt ga je domme beslissingen nemen.

Droog oefenen tot je het in je slaap kan doen.

Probeer  te oefenen met een demo-account. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot je het in je slaap kan doen voordat je live met echt geld gaat traden. Maak veel fouten en leer daarvan! Op die manier ben je op weg om een professionele trader te worden.

Blijf ook eenvoudig. Verwacht niet teveel. Als je met echt geld gaat traden en je wint gelijk al bij de eerste ronde sluipt de overmoedigheid erin. Weleens gehoord van beginnersgeluk? Gedraag je niet als een cowboy maar blijf nuchter en houd je aan je plan. Denk niet dat je weet wat er daarna gaat gebeuren. Dat kan niet en dat weet je. Niemand kan voorspellen want dan waren we allemaal rijk. Blijf eenvoudig en houd je aan je plan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels


Hoeveel geld nodig om te traden?

Mensen vragen mij weleens: “ hoeveel geld heb ik nodig om te kunnen daytraden?” Mijn antwoord is dan steevast: wilt u grote of kleine zaken doen?” Ik vergelijk de handel op de beurs namelijk met alle andere vormen van handel. Iemand wil bijvoorbeeld een hotel/cafe/restaurant beginnen maar heeft slechts geld voor een loempiakar. Dan raad ik aan om eerst eens met die loempiakar te beginnen. Op die manier doet men ervaring op en kan men sparen voor een restaurant.

Met €1000 inzet €36.000 verdienen?
Helaas denken velen dat je met een paar duizend Eurootjes tonnen kan verdienen. Zo werkt het dus niet. In Amerika noemt men dat soort traders “ undercapitalised” waardoor zij gedoemd zijn om te mislukken. Als men denkt heel snel rijk te worden met weinig inzet dan raad ik het casino aan. Dan zet je bijvoorbeeld €1.000 op rood en als die daarop valt heb je €36.000 verdiend. Ik zie de handel op de beurs als het runnen van een serieus eigen bedrijf waar men zijn gezin van moet onderhouden, net als elk ander bedrijf dat men runt. Het is gewoon elke dag een paar uur “werken” om je brood te kunnen verdienen op de beurs. Het is eenvoudig, je hebt lage kosten en je hoeft niet te sjouwen of personeel te hebben.

Doe er uw voordeel mee!

Vriendelijke beursgroet van Rob Wessels


1000% zeker! De koersen worden ondersteund door de FED

Sinds 11 september 2001 heb ik de markt langzaam maar zeker zien veranderen. Kon je vroeger nog short gaan als er een vliegtuig met Amerikanen was neergestort, Tegenwoordig mogen Noord Korea en Iran tegelijk op de knop drukken en het Midden Oosten in brand staan, de koersen gaan niet meer omlaag.

spook kopers rob wessels

Spook-kopers
Door de Amerikaanse futures te volgen zie je vaak snachts ongelooflijke koersstijgingen door spook-kopers. Dan worden er massa’s futures opgekocht tegen zeer hoge vraagprijzen waardoor de volgende dag bij opening van de Europesche beurzen deze weer in het groen van start gaan.

Plunge protection team
Na de Twin Towers aanslag gingen er al snel geruchten dat er een zogenaamd “Plunge Protection Team” zou bestaan omdat de koersen zo snel herstelden. Die geruchten werden in de loop der jaren steeds sterker en uiteindelijk bevestigd door de FED zelf en afgelopen week nog in een artikel van CNBC.Het artikel gaat over de alsmaar stijgende koersen en ondermeer over het feit dat het moeilijk geld verdienen is in een markt die nauwelijks nog op en neer beweegt. (een daytrader moet het hebben van volatiliteit)

Iedereen verwacht natuurlijk al lang een stevige correctie naar beneden maar die blijft alsmaar uit omdat er steeds hoog geboden blijft worden door de FED.

Zie het artikel: www.cnbc.com/id/41492890

Alleen nog kopen
Als daytrader heb ik daarom besloten om niet meer te shorten maar alleen op de dips te kopen. Bovendien heb ik een flinke kooporder staan voor de grootste indexen tegen een belachelijk lage prijs voor het geval zich weer een “flash crash” voordoet zoals in mei 2009. Zo zie je maar dat de markt steeds verandert en in beweging blijft. Als trader zal je mijns inziens flexibel op die veranderingen in moeten spelen.

Doe er uw voordeel mee.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels


Makkelijk met winst verkopen

Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast in de verkoop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Op die manier laat je ze voor je werken. Als de prijs door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet dan heb je die winst mooi binnengehaald, want meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in. Ga voor een lekkere winst maar wordt niet te hebberig. Zie het zo: Een 20% kans op het winnen van 1 Euro komt sneller dan een 10% kans op 2 Euro.

Makkelijk kopen tegen een lage prijs
Hetzelfde geldt als je een aandeel tegen een bodemprijs wilt kopen. Zet dan alvast een koop-order tegen een hele lage prijs. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omlaag schiet heb je voor een bodemprijs ingekocht.
Zet het aandeel direct daarna weer tegen een hoge prijs in de verkoop want meestal stijgt de koers na een flinke dip weer terug omhoog. Ook hier geldt, ga voor een lekkere winst maar wordt niet te hebberig. Zie het zo: Een 20% kans op het winnen van 1 Euro komt sneller dan een 10% kans op 2 Euro.

Alleen ‘limiet-orders’ plaatsen
Als je zegt:
Verkoop op € 50,00 betekent dat verkoop op € 50,00 of hoger.
Als je zegt:
Koop op € 50, betekent dat koop op € 50 of lager.

Doe er uw voordeel mee.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels


Wie handelt beter op de beurs, de man of de vrouw?

Mijn ervaring is dat vrouwen vaak succesvollere traders zijn dan mannen. Hoewel het beurswereldje een echt mannenwereldje lijkt te zijn met een opvallend hoog testosterongehalte zijn er…

Volledige analyse
Mijn ervaring is dat vrouwen vaak succesvollere traders zijn dan mannen. Hoewel het beurswereldje een echt mannenwereldje lijkt te zijn met een opvallend hoog testosterongehalte zijn er ook een groot aantal vrouwen actief op de beurs. Ook onder mijn cursisten bevinden zich enkele dames, waarbij mij opvalt dat ze in verhouding tot hun mannelijke, beginnende traders vaker en sneller succesvol zijn op de beurs. Reden voor mij om me eens af te vragen hoe dit komt, zonder gelijk een oordeel te willen vellen in de eeuwig durende strijd der seksen.
Mijn ervaring is dat vrouwen over het algemeen sneller geneigd zijn iets aan te nemen dan hun mannelijke collega’s. De reden schuilt volgens mij in het meest primitieve gedrag van de man: zijn ego.

Het gedrag van een mannetjespauw die zijn veren vertoond is eigenlijk tekenend voor alle mannelijke wezens die er op deze aardbol leven. Dit natuurlijke aangelegde gedrag is mijn inziens een belemmering om succesvol te worden als trader. Dit ego lijkt de man te belemmeren om advies te vragen of over zijn fouten te praten, dit in tegenstelling tot zijn vrouwelijke collega. Ik herken dit ook bij mezelf terug; Toen ik nog maar pas handelde op de beurs dacht ik ook te weten hoe de beurs in elkaar stak en was ik te trots (of koppig, het is maar net hoe je het noemen wilt) om te luisteren naar meer ervaren traders. Het heeft me dan ook de nodige Euro’s verspild kapitaal gekost.

Veel beginnende mannelijke traders denken dat ze binnen enkele maanden al professionele traders zijn, en weten hoe de financiële markten in elkaar steken. Het meest amusante hiervan vind ik dat je van deze traders alleen maar hoort als ze winsten maken, net zoals je gokkers niet zal horen praten over grote verliezen die ze geleden hebben. Het lijkt een soort trots te zijn waar mannelijke traders aan lijden. Ik kan hierover meepraten; Rob Wessels was óóit net zo koppig. Eigenwijsheid is nooit goed, het vergt een hoop energie die je beter zou kunnen aanwenden om nog succesvoller te worden. Dit door je open te stellen voor het advies van een specialist. Zie het als het repareren van de dakgoot. Vrouwen zijn sneller geneigd er een klusjesman bij te halen, terwijl de man vindt dat hij dat varkentje zelf wel kan wassen en zo ook nog eens wat centen uitspaart. Uiteindelijk zal hij de dakgoot vast wel gerepareerd krijgen, na een flink aantal uren werk en extra kosten die hij heeft gemaakt omdat hij iets verkeerd deed.

Wat ik hiermee wil zeggen is: Als eigenwijs persoon zal je vast je doel bereiken, maar vraag je daarbij eens af: Had ik niet nog succesvoller geweest als ik wat minder eigenwijs was geweest? Vrouwen stappen sneller over deze drempel, die trots heet, heen. Ik geef mijn cursisten ook altijd het volgende advies mee: Je gaat pas winnen als je je trots laat varen’

Vriendelijke beursgroet van Rob Wessels


Duo-traden veiliger voor uw portemonnee

Zoals u ongetwijfeld kunt begrijpen heb ik in het begin heel veel geld verloren op de beurs. Waarom kwam dat?

1) Ik wilde geld besparen op een cursus.
2) Na een paar keer winnen dacht ik “ het wiel uitgevonden te hebben”.
3) Als ik verloor ging ik meer inzetten om dat verlies weer goed te maken.
4) Als ik won ging ik door om nog meer winst te maken.
5) Risico’s bestonden voor mij niet. Ik dacht alleen aan winst.
6) Ik luisterde naar het nieuws en ging daarop handelen.
7) Ik luisterde naar analisten en ging daarop handelen.
8) Zelfs toen ik een goed plan had ontwikkeld bleef ik toch nog als een Wild West cowboy door gokken.

De oplossing kwam toen ik besefte dat ik hulp nodig had. Ik plaatste een advertentie op een prikbord van de Erasmus Universiteit met als titel “ Daytrader zoekt hulp”. Vervolgens kreeg ik zo’n beetje de helft van alle studenten aan de telefoon waarna ik er eentje in dienst nam om op me te letten. Zijn taak was te verhinderen dat ik ging gokken. Hij moest als het ware voor politie-agent spelen. We spraken af dat hij een deel van de winst zou krijgen waardoor hij zijn uiterste best deed om mij volgens plan te laten traden. Ik ging vervolgens meer gediciplineerd daytraden omdat ik onder andere zijn provisie niet op het spel wilde zetten.

Het gokken afgeleerd
Nu werk ik alweer een fiks aantal jaren samen met studenten en weet je wat? Het gokken heb ik afgeleerd. ik kan het iedereen aanbevelen want ik weet uit ervaring dat day traden in je uppie eenzaam en gevaarlijk kan zijn.

Als u zich hierin herkent is mijn advies: Zorg dat u iemand erbij betrekt aan wie u een soort “verantwoording” af moet leggen. Bijvoorbeeld uw partner opdragen dat hij of zij op een bepaalde tijd vraagt wat er in de pot zit en u dan aan uw eigen afspraken herinnert om bijvoorbeeld op een bepaalde tijd te stoppen met traden. Dat zogenaamde “duo-traden” is veilig voor mijn portemonnee gebleken. Ik kan iedereen eigen persoonlijke “politie-agent” van harte aanbevelen want het grootste gevaar bij het daytraden ben jezelf.

Kort samengevat
1) Beginnende traders kijken allereerst naar winsten terwijl professionals eerst kijken naar de risico’s. Leer daarvan en handel steeds met een klein deel van je kapitaal.
2) Houd er altijd rekening mee dat u een daling van 10% moet kunnen overleven.  Op die manier handelt u rustig en hebt u altijd een veilige reserve voor risicovolle tijden.
3) Redelijke winstverwachtigingen geven haalbare resultaten. Des te vaker u winst neemt des te kleiner de kans dat u wordt geruineerd.
4) Zorg voor uw eigen persoonlijke “politie-agent” aan wie u elke dag verantwoording af moet leggen want het grootste gevaar bij het traden bent uzelf!

Doe er uw voordeel mee.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels


Beurzen zijn te snel te hoog gestegen, dip onvermijdelijk

Hierbij even een korte openheid van mijn gedachten over de ontwikkeling van de beurs en de invloed die dat heeft op mijn handel.

‘jaren 90 markt’
Zoals jullie weten heb ik een tijdje geleden besloten om in deze stijgende “jaren 90 markt” alleen nog maar “ long tades” te maken (alleen nog te kopen). Ik ga dus al een tijdje niet meer short. Het is voor mij 1000% zeker dat de FED en “geheime krachten” afspraken hebben gemaakt om de beurzen, na het dieptepunt van maart 2009, weer snel te laten herstellen met steunaankopen. Ik waag mijzelf de vraag te stellen of de “flascrash” van mei 2010 een onderdeel van het geheime plan was. In ieder geval zijn de koersen inmiddels wonderbaarlijk verdubbeld. De gewone belegger heeft niet aan deze stijging meegewerkt want die had door de bankencrises grote verliezen geleden en was daarom het vertrouwen in de beurs volledig kwijtgeraakt. Inmiddels gaan er stemmen op binnen de FED en de Amerikaanse politiek om het ondersteuningsprogramma (qe2) niet meer te verlengen en wellicht de rente te gaan verhogen door de oplopende inflatie.

Correctie onderweg?
Mijn idee is dat door deze geruchten en het feit dat de winstgevendheid van bedrijven steeds meer te lijden heeft door hogere grondstofprijzen, de koersen de komende tijd meer zijwaarts kunnen gaan met een lichte neiging tot verdere stijging maar later dit jaar onder druk komen te staan en wellicht een correctie naar beneden van 5 tot 10% gaan maken. Bij de handel gaat het er niet om of ik gelijk heb in mijn overwegingen maar of ik me goed voel om te traden.

Voorlopig koop ik bij dips maar gebruik ik slechts een deel van mijn kapitaal waardoor ik in alle rust risico’s kan nemen.

Reacties en opmerkingen zie ik altijd met belangstelling tegemoet.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels