De Standaard – Met dit bloemenwinkeltje kun je een huis verdienen

Daytraden is niet moeilijker dan een bloemenwinkeltje openhouden. ‘Wat we kopen, zetten we vervolgens iets duurder in de etalage. Hebben we genoeg verdiend, dan doen we het winkeltje dicht.’ Na enkele jaren kan je er een huis mee verdienen. Maar ook verliezen. ‘Ik heb zelf al eens een huisje moeten verkopen om mijn verliezen goed te maken.’

RW-destandaard-02
Dries de Smet, Antwerpen

Rob Wessels koopt met enkele muisklikken vijftien aandelen van de Duitse sterindex DAX. ‘Die ga ik meteen in de etalage zetten. Dat doet een winkelier toch ook als hij spulletjes inkoopt?’ Een verkooporder gaat de deur uit. Als de index 10 punten stijgt, dan verwisselen de aandelen van eigenaar. Helaas gaat de index de andere kant uit, maar je hoort de 74 ­jarige Rotterdammer niet mopperen. ‘Heerlijk. Dan kunnen we wat bijkopen.’

Nog eens 15 indexen worden in zijn winkeltje uitgestald. Nauwelijks enkele minuten later weerklinkt belgerinkel. ‘Hey, een klantje in de winkel. De indexen zijn verkocht, maar nu is het schap leeg.’ Onmiddellijk volgen nog twee kooporders, voor als de index 20 of 40 punten lager duikt.

Niet belast
Als nog een klantje zijn winkeltje bezoekt, vindt Wessels het welletjes. Op nauwelijks 35 minuten tijd heeft hij 333,75 euro verdiend. De resterende kooporders worden geannuleerd en het winkeltje gaat dicht. Van dat bedrag gaat niets meer af, want zijn online broker rekent geen transactiekosten aan en de meerwaarde wordt niet belast.

Wessels kan dus een amarettootje gaan drinken op een Antwerps terras, ware het niet dat vier cursisten aan zijn lippen hangen om ingewijd te worden in de wondere wereld van daytrading. Een van hen zou graag in een jaar tijd haar geld verdubbelen. ‘Geld brengt met de huidige rente niets op. Ik zag in De Standaard zijn advertentie staan en dus zit ik hier’, zegt de slagersvrouw uit West­Vlaanderen, die liever anoniem blijft. Ze is een ietwat atypische kandidaat­ daytrader aangezien ze noch man noch gepensioneerd is. Stiekem hoopt ze van daytraden haar dagtaak te kunnen maken.

Daytrading speelt in op de kortetermijnschommelingen van de beurs. Wessels basisrecept is simpel. ‘Ik weet niet of de beursindexen gaan stijgen of dalen, maar wel dat ze zullen fluctueren over de dag.’ Bij het krieken van de dag – want dan zijn de beurzen het volatielst – zet hij een achttal kooporders klaar. Telkens als een pakketje effecten verworven is, zet hij die meteen enkele basispunten duurder in de etalage.

Zodra hij zijn beoogde dagwinst bereikt heeft, doet hij de boeken toe. ‘Dat is niet anders dan een bloemist die dagelijks 500 euro winst wil maken. Als hij voor 500 euro bloemen gekocht heeft, dan sluit hij zijn winkeltje als er 1.000 euro in de kassa zit.’ De resterende indexen – of bloemen – worden dan aan de marktprijs geliquideerd.

Wessels koopt nooit individuele aandelen, want die zijn te risicovol. Enkel sterindexen zoals de DAX en de Dow Jones gaan over de toonbank, want uit een historische statistische analyse blijkt dat die aan het einde van de dag uiterst zelden meer dan enkele procenten hoger of lager noteren. Zijn methode legt Wessels geen windeieren. Sinds november 2012 verdiende hij al 54.000 euro. Op een kapitaal van 150.000 euro komt dat neer op een jaarrendement van bijna 30 procent. Het duurt enkele weken tot de cursisten Wessels methode in de vingers krijgen. Jack draaide drie maanden droog in een demoversie, maar waagde woensdag dan toch de sprong. Na drie dagen stond hij met zijn portefeuille van 25.000 euro al op 120 euro winst, maar daarna liepen zijn verliezen nog op tot 2.000 euro. Waar ging het fout? ‘Ik deed ’s middags nog wat door, want ik moet Rob ook nog betalen.’ De cursus kost 970 euro, maar die moet pas betaald worden als de kandidaat ­daytrader winst maakt. ‘Dat is het probleem met cursisten’, zucht Wessels. ‘Ik lever een rijbewijs af, maar dat wil niet zeggen dat ze daarom verstandig rijden. Jack had niet de discipline om ermee op te houden, terwijl wij nochtans aanraden om enkel bij de beursopening orders in de markt te zetten.’ Maar ook bij Wessels loopt het niet altijd van een leien dakje. Af en toe loopt het goed fout, wanneer hij aan het eind van de dag alleen met verlies van zijn indexen af kan raken. Dan treedt plan B in werking. ‘Je mag nooit verlies nemen. Dat is het domste wat je kan doen, zelfs Warren Buffett zegt dat.’

‘Als het regent dan heeft de juwelier een week geen klanten, maar hij moet hij zijn personeel wel betalen. Als hij een beleggersrekening zou hebben, zou hij dus op verlies staan. Maar daarom doet hij toch zijn winkel niet dicht?’

Daytrading speelt in op kortetermijnschommelingen van de beurs. Wessels houdt zijn verliesposities, en werkt het verlies stelselmatig weg tot hij opnieuw op winst staat. Maar uit zijn recente handelsgeschiedenis blijkt dat het heel lang en hard kan regenen. Op een bepaald moment zat hij met een papieren verlies van meer dan 70.000 euro opgezadeld. Was hij op weg naar het faillissement? ‘Ach, daarvoor hebben we een buffer. En de marktomstandigheden moeten al uitzonderlijk zijn opdat die buffer ooit op raakt.’

‘Ach ja, ik heb al eens een huisje moeten verkopen om mijn verlies goed te maken. Ik heb ook fouten gemaakt en jarenlang bruine bonen moeten eten, maar dat is nog gezond ook.’

Boete
Wessels heeft geen diploma en handelde in zijn professionele leven in vastgoed. Maar bij de komst van het internet wierp de selfmade man zich op daytraden. Al meer dan tien jaar organiseert hij cursussen.

Onbesproken is hij evenwel niet. In 2010 kreeg hij een boete van de Nederlandse beurswaakhond omdat hij zonder vergunning als vermogensbeheerder optrad. ‘Ik beheerde de accounts van enkele klanten, op hun vraag. In de VS mag je zo’n vrienden­ en familieaccount hebben, in Nederland blijkbaar niet. Het zal me geen tweede keer overkomen.’

Af en toe heeft Wessels last van zijn bloeddruk, maar zijn dokter raadt hem niet aan het daytraden te laten. ‘Hij zegt dat ik niet meer mag drinken, maar die amaretto is zo lekker.’

Iets na de middag zit de daytradingcursus er op en kunnen Wessels en zijn vijftig jaar jonger zakenpartner Engo Koc alsnog een terrasje doen. Maar aan cursist Jack is dat mooie weer niet besteed. Zijn verlies is tegen de middag opgelopen tot 2.500 euro. En het belangrijkste wat hij uit de cursus geleerd heeft, is dat hij ’s middags wél kan traden. Want dan is het ochtend in de VS. Dus rept hij zich snel naar huis. Dat huis heeft hij voorlopig nog niet moeten verkopen om zijn verliezen goed te maken.

 

Interesse in de cursus?

U bent geïnteresseerd maar u heeft nog enkele vragen? Een kennismakingsgesprek is altijd zinvol. Aarzel niet om te mailen of te bellen. Wij staan u graag te woord!

Telefoon NL 010 519 21 15 | Email info@robwessels.nl
RW_team_wessels

Telefoon NL 010 519 21 15
Email info@robwessels.nl

Humor en een borrel

Rob Wessels (84) is transparant en laat niet alleen zijn winsten, maar ook zijn verliezen zien. Hij is een vrijdenker en brengt de cursus met passie, een dosis humor en een flinke borrel. Zijn cursisten verwent hij met lekker eten en drinken terwijl hij live geld uit de beurs hengelt.

Wat levert het op?

De cursus Daytraden gaat over de manier waarop u geld uit de markt kunt halen. €100 tot €1.000 per dag is mogelijk, afhankelijk van uw kapitaal, risico­­profiel en praktijk­­ervaring.

Benodigd kapitaal

Het handelssysteem is toepasbaar voor grote en kleine zaken­­porte­feuilles. Of u nu €50.000 of een miljoen ter beschikking hebt, de regels van het handelsplan zijn hetzelfde. De meeste handelaars zitten tussen de €50.000 en €1.000.000 om met top­kwaliteit producten te kunnen daytraden. Als u eerst eens heel voor­zichtig wilt pootjebaden kunt u bijvoor­beeld beginnen met de helft.

Ervaring niet vereist

U hoeft geen ervaring met aan­delen, opties of futures te hebben om het vak te leren. Het belang­rijkste is dat u een handelaars­­type bent, een echte handels­geest hebt en gedisci­plineerd kunt werken, maar daytraden moet je oefenen! Niemand kan goed fietsen zonder eerst te oefenen. Zo is het ook met daytraden. Lees verder

20 Cursus-voordelen

  • U leert gouden momenten te kiezen om te kopen.
  • U krijgt een gratis handels-robot om uw emoties te kunnen beheersen. Lees verder

Daytrading is te leren

Daytrading is het kopen en verkopen van effecten op de beurs om tijdens de handelsdag te profiteren van prijsfluctuaties. Opbrengsten van €100 tot €1.000 per dag zijn mogelijk, afhankelijk van uw kapitaal, risico­­profiel en praktijk­­ervaring.
Van daytrading heb ik mijn vak gemaakt en geef al 25 jaar cursussen om het ook u te leren. Ik werk volgens een beproefde methode die klinkt als een klok.

De passie van Rob

Rob (84) kun je het beste omschrijven als een streetwise psycholoog met veel zelfkennis. Hij brengt de cursus met passie, een dosis humor en een flinke borrel. Hij presen­teert bevlogen, gedreven, vurig en vol enthousiasme. Hij is heel oplettend, ziet snel of iemand een vraag heeft of hulp nodig heeft van zijn jongens. Zijn cursisten verwent hij met lekker eten en drinken terwijl hij live geld uit de beurs hengelt.

Past Daytraden bij u?

Indien u eerst eens wilt zien hoe het daytraden in z’n werk gaat, kunt u de kleine groeps­cursus van €575,- nemen. Zo ziet u op de cursusdag hoe wij live handelen en kunt u daarna nog zes weken ’s morgens online meekijken hoe wij live handelen. Dan weet u in ieder geval of deze vorm van daytraden bij uw persoonlijkheid past.