DFT – Beleggers verliezen door hebberigheid en paniekverkopen

Rob+Wessels+Breda+LR+18

’Beleggers verliezen door hebberigheid en paniekverkopen’

Van onze DFT-redactie

Laag kopen en hoog verkopen. Het lijkt zo makkelijk, maar veel beleggers verkopen in paniek als de koersen hard onderuit gaan. En ze vergeten tijdig winst te nemen. Dit betoogt beleggerscoach Rob Wessels.

Volgens Wessels verkopen veel beleggers hun aandelen nooit, in de overtuiging dat de koersen nog verder zullen stijgen. ,,Of het aandeel nu 1%, 5%, of 10% gestegen is, wanneer is het genoeg? Hierdoor zitten beleggers altijd in de markt. Als er dan bijvoorbeeld schokkend wereldnieuws binnenkomt zoals met China, schiet de koers omlaag. Uit angst nemen ze dan vaak dat verlies. Uiteindelijk is dat verlies dan te wijten aan hun hebberigheid. Winst wordt nooit gerealiseerd en verlies word telkens gepakt.”

Makkelijk met winst verkopen
Wessels stelt dat beleggers meer als ondernemers moeten denken. ,,Een ondernemer met gezond verstand koopt zo laag mogelijk in en hangt er direct een verkoopprijs aan vast. Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast in de verkoop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Op die manier laat je ze voor je werken. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet heb je die winst mooi binnengehaald, want meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in.”

Laag kopen
Hetzelfde geldt volgens de beleggerscoach bij het aankopen van een aandeel. ,,Plaats een kooporder tegen een prijs onder de huidige koers. Als de koers dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omlaag schiet, heb je voor een leuke prijs ingekocht. Zet het aandeel dan direct daarna weer tegen een hogere prijs in de verkoop, want meestal stijgt de koers na een flinke dip weer. Ook hier geldt, ga voor een haalbare winst maar wordt niet té hebberig. Ik ben zelf ook zo begonnen en merkte het plezier van het niet altijd in de markt zitten. Hierdoor kan ik rustig slapen.”

 

Foto: Marco De Swart

wo 03 feb 2016

 

Interesse in de cursus?

U bent geïnteresseerd maar u heeft nog enkele vragen? Een kennismakingsgesprek is altijd zinvol. Aarzel niet om te mailen of te bellen. Wij staan u graag te woord!

Telefoon NL 010 519 21 15 | Email info@robwessels.nl
RW_team_wessels

Telefoon NL 010 519 21 15
Email info@robwessels.nl