Software heeft geen zesde zintuig

Software heeft geen zesde zintuig

Een computer denkt niet, het berekent slechts talloze statistische mogelijkheden. Daar heb je misschien iets aan als je met een tegenstander te maken hebt, maar niet op de beurs met tienduizenden gewiekste en ervaren handelaren zoals market makers en specialisten. Nog afgezien van de steeds wisselende invloeden van de wereld van de economie.

De markt is te complex voor een ‘systeem’ om te begrijpen. Technische analyse (T.A.) berekent geen kansen maar toont iets dat voorbij is. Een computerprogramma heeft geen zesde zintuig.

Grafieken hebben niet meer waarde dan het simpel grafisch tonen van hetgeen reeds gebeurd is, niet wat er nog gaat gebeuren!

Patronen zijn fantastisch tot ze niet meer werken. Het probleem met technische systemen is dat ze werken voor een tijdje en dan ineens verlies gaan opleveren. Zo werkt de markt nu eenmaal. Anders zou iedereen volgens dat ‘systeem’ werken.

Lijntjes over grafieken tekenen levert weinig op. Soros en Buffet hebben hun miljoenen op een andere manier verdiend.

Twee traders gebruiken dezelfde informatie en hetzelfde plan. De een maakt winst en de ander verlies. Het verschil zit ‘m in de mate van geduld en interpretatie van nieuws, prijsbeweging en onderlinge verbanden kunnen leggen.

Als je regelmatig de koersen volgt, leer je het ritme van de markt aanvoelen waardoor je er beter op kunt inspelen.

Als je elke dag in de markt zit, de markt volgt, het nieuws bijhoudt, de koersbewegingen observeert enzovoort, gaat je brein automatisch verbanden leggen. Door de ervaring die je opdoet ga je de markt automatisch analyseren als een constant geüpdatet computerprogramma.

Dankzij de superieure computertechnologie kunnen we betere resultaten krijgen. Als je maar niet vergeet dat het niet gaat om de technologie, maar om de manier waarop we die benutten.