Extra Daytrading Tips

Dank voor het invullen van uw emailadres. Hierbij, zoals beloofd, de daytradingtips:

___

Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast te koop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Op die manier laat je ze voor je werken. 1) je voorkomt dat ze geleend kunnen worden om te shorten, 2) als de prijs door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet dan heb je die winst mooi binnengehaald, want meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in.

___

Wanneer de interesse van kleine beleggers afneemt, dan nemen verkopen van de big boys toe waardoor de prijs verder zakt. Short-cover-buying maakt op een gegeven moment een einde aan de daling en het aandeel schiet omhoog. Wanneer de kleine belegger dan ook instapt nemen de short-cover aankopen weer af en herhaalt het patroon zich weer.

___

Het dagelijkse (oorlogs)nieuws en uitspraken van invloedrijke personen en instellingen kunnen de intraday-koers direct beinvloeden. Van mensen als Greenspan, Bush, Warren Buffet en Duisenberg – en organisaties zoals de G7, grote banken, en invloedrijke media – tot cijfers over het consumenten- vertrouwen, de huizenverkoop, en bedrijfs-investeringen enz – hebben directe invloed op het koersverloop op korte termijn. Als daytrader is het daarom van uitermate groot belang om voor en tijdens het traden met je neus bovenop het nieuws te blijven zitten om zonodig je dag-plan naar boven of beneden bij te stellen.

___

Geheugen-steuntje voor starters:
Let erop dat je altijd een “limit order” plaatst.
Als je zegt:
verkoop op 50, betekent dat
– verkoop op 50 of hoger
Als je zegt:
– koop op 50, betekent dat
– koop op 50 of lager

___

Geheugen-steuntje voor starters:

“BID” toont steeds de hoogste prijs waarvoor iemand bereid is te kopen.
“ASK” toont steeds de laagste prijs waarvoor iemand bereid is te verkopen.
“LAST” toont steeds de prijs waarvoor het aandeel daadwerkelijk verkocht is.

___

Stops werken alleen maar als je beseft waar ze voor bedoeld zijn. Stops zijn er niet om je winsten op korte termijn op te schroeven.

___

De minderheid is de minderheid omdat die niet denkt als de meerderheid. Als 20% van de (day)traders succes heeft is het tijd om te leren denken als die 20% minderheid – niet zoals de falende 80% meerderheid.

___

Het is ongelooflijk hoe snel emoties je trading volledig over kunnen nemen en schade aan je bankrekening kunnen toebrengen.

___

In de (aandelen)handel is er niet één gouden manier om geld te verdienen. Handelaars hebben nu eenmaal verschillende karakters, afkomst en toekomst- verwachtingen. Een ieder zal daarom een eigen handels-stijl ontwikkelen die bij hem past. Uit alle daytradings theorieën, ideeën, adviezen, technieken en diensten die er zijn, zal een ieder voor zich uiteindelijk een plan moeten trekken dat bij zijn persoonlijkheid past. Probeer in ieder geval jezelf te blijven en je eigen weg te gaan. Sta sceptisch tegenover nieuws, informatie en analyses en trek vooral je eigen conclusies – denk voor jezelf. Luister naar advies maar beslis daarna zelf wat je ermee doet, dan kom je er wel.

___

Elke omslag in prijs wordt nog geen trend. Bij omslagen zijn wel kleine winstjes te behalen mits je met lichtsnelheid je inzicht kunt omzetten in een goed ingevulde koop en verzend-order. Bovendien moet je een juiste limit-prijs weten in te schatten anders word je order niet eens gevuld. Persoonlijk vind ik het te gevaarlijk omdat maar al te vaak de koersomslag van zeer korte duur blijkt te zijn – zo ontzettend kort dat de omslag alweer verandert tijdens het invullen van de order. Waar je op zou kunnen letten is een zogenaamde “breakout” van de trend bij afzakkende tops en stijgende bodems. Als de trend dan ingezet is krijgt ie steeds meer kracht als het volume toeneemt. Je kan dan gerust nog even blijven zitten. Pas wel op, want een trend wordt “zwaar” aan de top en “kantelt” dan al snel om. Pas dus extra op met het instappen bij een omslag in prijs. Elke omslag wordt nog geen trend. Denk eens aan een ursus daytrading, het kan je veel geld besparen omdat de kennis die je daarbij opdoet er voor zorgt dat je bepaalde verliezen niet meer zult laten gebeuren.

___

Als je nieuw bent in het handelen of investeren in aandelen, dan bied ik hier de mogelijkheid om sommige dure nieuwkomers- fouten te voorkomen. Zelfs als je al een tijdje bezig bent kan deze rubriek je wellicht helpen om je techniek te verfijnen. Mijzelf houdt het schrijven van deze tips scherp wat het traden ten goede komt.

___

Er zijn diverse manieren om te daytraden. Jongeren hebben bijvoorbeeld wat meer moeite met geduld en stappen daarom vaak tientallen keren snel in en uit. Persoonlijk gaat mij dat te snel en dan verlies ik het overzicht. Het best is daarom om een trading-plan te vinden dat past bij je persoonlijkheid en leeftijd. Na jaren van vallen en opstaan kreeg mijn plan vorm. Het is gebaseerd op veiligheid, eenvoud, geduld, gemak en veel lezen.

___

Dit gezegde geldt zeker ook voor daytrading: “Als je slim bent leer je van je fouten. Als je wijs bent leer je van andermans fouten”

___

Telkens wanneer je in een trade zit en er vragen in je hoofd komen als: – wat moet ik nu doen? – moet ik nu uitstappen? – zal ik nu winst pakken? – zal ik nog even wachten? – zal ik bijkopen? Als dit soort vragen door je hoofd spoken tijdens een trade, is dat het bewijs dat je helemaal nog niet rijp bent om te handelen. Je hebt dan blijkbaar geen plan waar je vertrouwen in hebt waardoor je gaat twijfelen en uiteindelijk geld gaat verliezen.

___

Een belangrijke reden waarom ca 95% van de daytraders uiteindelijk verliest, is dat zij te lui zijn om het werk te doen dat noodzakelijk is om succesvol te kunnen zijn. Een andere rede is dat zij geen handelsplan of methode hebben. Ze gissen, gokken en hopen. Eigenlijk gokken ze meer dan dat ze daytraden. Hoe dan ook, als je bereid bent om hard en gedisciplineerd te werken dan zou je weleens tot die 5 % daytraders kunnen gaan behoren die wel succesvol zijn.

___

Met lage (zomer)volumes kunnen market makers en grote traders de koerstrend in een oogwenk veranderen in hun voordeel. Zo kunnen ze bijvoorbeeld opzettelijk in korte tijd partijen dumpen tegen een lagere prijs, of juist opkopen tegen een hogere prijs, zodat de trend hun gewenste richting opgaat. Een leek weet dan niet meer wat er gebeurt. Hij ziet de koersen schommelen als een boot in noodweer en kan er alleen maar zeeziek van worden. Het is vaak die verwarring waar de big boys hun slaatje uit slaan.

___

Daytrading is een boeiende bezigheid en een constant leerproces. Je dient de markt van seconde tot seconde te observeren om te zien of je er niet ingeluisd wordt.

___

In de aandelenhandel is het “ieder voor zich en God voor ons allen” Lees en volg de markt daarom zoveel mogelijk om een eigen opinie te kunnen vormen. Aan het eind van de dag ben jijzelf de enige persoon die je kan vertrouwen.

___

Er zijn nogal wat beginners die geboeid worden door het zogenaamde ‘level II orderboek’ Ik zie dat hele Level II gebeuren als een gevaarlijk spel, zoiets als Market Makers in een pokergame. Denk hier eens over na. Laat jij je tegenspelers zien welke kaarten je in handen hebt? Natuurlijk niet. Waarom zou een Market maker dan eerlijk moeten zijn over het aantal aandelen dat hij wil kopen of verkopen? Let maar eens op hoe ze het doen. Zo kan een MM aan de bid-kant staan waar hij adverteert dat hij 1.000 aandelen wil kopen. Het gekke is dan dat hij maar blijft kopen en het getal “1000” onveranderd blijft. Of hij staat aan de ask-kant voor 1.000 stuks terwijl hij er tienduizenden aan het verkopen is. De MM blijkt dan via talloze andere beurzen en electronische netwerken eveneens te verkopen. Ik kan het jullie dan ook niet vaak genoeg op het hart drukken: Het enige betrouwbare waar je bij de aandelenhandel vanuit kunt gaan zijn de koersen, – de daadwerkelijk afgesloten orders -tegen welke prijs, hoeveelheid en op welk tijdstip. Alleen de koersen vertellen de waarheid en niets dan de waarheid.

___

Hoe vaak gebeurt het je niet dat je een kans ziet en achteraf denkt: “had ik het maar gedaan, dan had ik nu zo en zoveel verdiend”. Met daytraden is het dus niet alleen noodzakelijk om kansen te kunnen zien, maar ze dan ook direct durven uit te buiten door tot actie over te gaan.

___

De ervaren daytrader denkt alleen maar aan het spel – aan het nemen van de juiste stappen op het juiste moment – in plaats van te denken aan geld. Hij weet dat de winst vanzelf komt als hij het spel goed speelt.

___

Als Market Makers merken dat er veel vraag naar een aandeel is dan zetten ze de beleggers vaak op het verkeerde been door een partij in de verkoop te gooien tegen een lagere prijs. Ze weten dat beleggers dan schrikken en hun aandelen uit angst voor verlies massaal verkopen. Door die verkoopgolf schieten de prijzen omlaag waardoor diezelfde Market Makers de kans krijgen de gedumpte aandelen op te kopen tegen bodemprijzen.

___

Daytrading tips. Als de prijs dan weer gaat stijgen bieden de Market Makers de beleggers hun eigen aandelen weer aan, maar nu tegen een hogere prijs.

___

Wacht nooit te lang met winst nemen. Aandelen kruipen omhoog en schieten omlaag. Dus…. beter een kleine winst dan een groot verlies.

___

Market Makers gebruiken hun inside-kennis om het volume zodanig te manipuleren dat het winst voor hun eigen portemonnee oplevert. MM hebben toegang tot inside informatie en al het benodigde geld en aandelen tot hun beschikking. Zij hebben bijvoorbeeld inzicht in stop-orders en kunnen de prijs dusdanig manipuleren dat zelfs die stoporders weggevaagd worden.

___

Market makers zullen altijd de prijs in die richting schuiven waarvan ze het meeste volume verwachten.

___

Het kan voorkomen dat je een reeks van vet winnende trades achter elkaar maakt. Het lijkt dan alsof het traden zo makkelijk is geworden dat je gevaar loopt jezelf te overschatten. Je kan van winnen een soort “high” worden en dat is gif voor je kop omdat emoties je verstand dan hebben overgenomen.Ik heb geleerd dat als je zo lekker achter elkaar hebt gescoord, je dan het beste kunt stoppen voordat het lot zich tegen je keert. Word dus na een aantal winnende trades niet te hebberig maar zet je computer uit en ga bijvoorbeeld ergens naartoe om jezelf eens lekker te verwennen.

___

Ik geef twee dagen per maand les in daytraden en het belangrijkste onderdeel wat ik de cursisten leer is hoe ze geen geld moeten verliezen teneinde geld te kunnen verdienen. Simpel gezegd, hoe minder risico je neemt, hoe meer geld je uiteindelijk verdient.
Een klassieke daytraders-regel is dat je moet weten wanneer je uitstapt alvorens je instapt. Dat betekent dat je van tevoren een plan moet hebben waar je je stipt aan dient te houden. Zodra je tijdens de uitvoering van je plan van gedachten veranderd, hebben je emoties het al van je overgenomen en ben je in groot verlies-gevaar!

___

Ook al houd je alles tegelijk in de gaten -live koersen, grafieken, orderboeken, volumes, tijden en nieuws- je zult nooit precies weten wat er aan de hand is. Wat je wel krijgt is een goed idee van wat er gebeurt waardoor je een aardige kansberekening kunt maken of je nu wel of niet in actie moet komen.

___

Als (day)trader zou je eigenlijk gehard moeten zijn door de strijd en eenvoud van het leven. Toegewijd, onafhankelijk en met een uitzonderlijk sterke wil. Als je gaat daytraden met je eigen geld komt je ware aard naar boven. Er komen gevoelens bij je los waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat je die had. Wat en hoe je het ook gaat doen, laat nooit iemand met z’n vingers aan jou zuur verdiende geld komen. Bescherming van je kapitaal is de belangrijkste vereiste in dit vak. Zonder geld ben je uitgespeeld. Daytrade dus alleen met een in praktijk getest en bewezen handelsplan en hou je daar dan ook stipt aan.

___

Als je hebt verloren in het verleden, wil dat nog niet zeggen dat je ook zult verliezen in de toekomst. Ik zelf ging van een ton naar een miljoen en terug naar 1000 dollar. Na gedachten van zelfmoord tot het moeten leiden van een zwervers-bestaan, ben ik me eens goed gaan afvragen WAAROM ik al dat geld had verloren. Door het pijnigen van mijn hersenen heb ik die vraag uiteindelijk kunnen beantwoorden. Mijn eigen stomme eigenwijze ego stond een helder zakelijk denken en handelen in de weg. Dit was de duurste les die ik ooit geleerd had. Het gaf me inzicht in mezelf en wat ik steeds maar weer fout deed. Als herboren trader ben ik daarna opnieuw gaan handelen en er langzaam maar zeker weer bovenop gekomen. Dat kunnen anderen dus ook.

___

De aandelenhandel is een toneelspel van dieven, clowns, leken en fraudeurs. Een daytrader dient te accepteren dat zijn rol daarin beperkt is. Zodra hij zich hiervan bewust is en de juiste plaats in de ‘voedselketen’ heeft gevonden kan hij een stuk beter functioneren.Voor zover ik alles heb kunnen overzien is de markt totaal chaotisch. Wie er ook aan het ‘manipuleren’ is, ik probeer gewoon overal een graantje van mee te pikken door hoofdzakelijk op de prijs en het volume van het moment te letten. Mijn interesse is slechts de richting van de prijs en het volume in de komende minuten. Financiële rapporten, roddels, nieuws en schandalen ouder dan een paar uur leg ik naast me neer omdat ik door scha en schande heb geleerd dat de enige waarheid de koers van het moment is. De daadwerkelijk afgesloten orders!

___

Om goed te kunnen daytraden vind ik dat je als basis een behoorlijk zelfvertrouwen nodig moet hebben. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe beter je presteert. Hoe minder zelfvertrouwen, hoe minder je presteert. Een hoog zelfvertrouwen zou je kunnen vertalen als ” het hebben van een positieve opinie over je eigen mogelijkheden en akties”.

___

Hoe ontstaat een trend?Allereerst is er de trend over een lange termijn. Die kan je heel makkelijk met een oogopslag terugzien op jaargrafieken. Dan heb je de trend voor de korte termijn, die je goed op maand en weekgrafieken kunt zien en tenslotte hebben we de dagelijkse trend.Niemand weet natuurlijk van te voren hoe die dagtrend eruit komt te zien. Toch probeert iedereen die dagtrend te voorspellen. Je hebt het nieuws dat vooraf gaat aan de opening van de beurs en de forums waarop beleggers en traders hierover met elkaar van gedachten wisselen. Op die manier kan je al een beetje “het sentiment” voor de dag gaan proeven. Ook de MarketMakers. op de beursvloer houden rekening met dat “sentiment”, zodat zij daar -samen met de inhoud van hun orderboek- een sturing aan kunnen geven.

___

Uiteindelijk komt de definitieve dag-trend pas tot stand aan de hand van de praktijk, de afgesloten koop- en verkooporders. Gedurende het voortschrijden van de dag ontwikkelen zich ook weer allerlei korte termijn trends. Sommigen vinden dan weer de opening, lunch en sluitings – trend heel belangrijk. Bij het beleggen of traden is er uiteindelijk maar 1 ding belangrijk en dat is uw eigen interpretatie van het nieuws, het sentiment en de koers.
Bij een lager dan gebruikelijk handels-volume/omzet, kan het gebeuren dat slechts een deel van je gevraagde, Daytrading tips, aandelen voor handen is. Slechts een deel van je opdracht wordt dan geleverd. Het beste wat je in dat geval kan doen is je trade gewoon afmaken alsof je alle aandelen hebt ontvangen. Het nog openstaande deel van je koop-order kun je dan het best annuleren.

___

Als daytrader mag je geest niet afdwalen. Zorg dat je constant gefocust bent op je plan. Je kapitaal staat op het spel. De markt is ‘n zware concurrent. Net wanneer je denkt dat je het weet……doet het iets totaal onverwachts. De markt zit onze pogingen om winst te maken steeds in de weg. Een winnende strategie is daarom nooit voor lange tijd geldig. (DR)
Daytraders zijn geen beleggers. Ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de toekomst. Daytraders verdienen hun geld door dagelijks partijen aandelen laag in te kopen en even later weer wat hoger te verkopen.

___

Een broker account hoef je niet per se te gebruiken om mee te daytraden. Je kunt er ook gewoon aandelen mee aankopen, bijvoorbeeld als belegging. Je bespaart er behoorlijke bankkosten mee en je bepaalt zelf wat je voor je aandelen wilt betalen. Aandelen kopen of verkopen via een online broker gaat razendsnel. Met een druk op de knop zijn je aandelen binnen een seconde op je online bankrekening bijgeschreven. De kosten per transaktie bedragen slechts enkele dollars. De meeste grote Nederlandse bedrijven staan trouwens ook op de Amerikaanse beurzen genoteerd.

___

Als je een verlies hebt gemaakt, maak dan niet de vaak voorkomende fout om het in 1 keer proberen terug te winnen. Wat je dan doet is gokken en dat is het standaard-recept voor je ondergang. Probeer jezelf kalmte aan te praten, zet je computer uit en ga ergens koffie drinken. Op die manier geef je je emoties de gelegenheid om tot rust te komen. Schrijf je verliezende trade nog eens stap voor stap op en vogel uit waarom je nou precies verloren hebt. Als je eenmaal precies weet wat je fout hebt gedaan zul je de volgende trades nog zorgvuldiger volgens plan uitvoeren.

___

Daytraden gaat niet over geheime truuks maar over slim gebruik van informatie die tegenwoordig openbaar op het internet te vinden is. Goed daytraden gaat o.a. over *het kaf van het koren kunnen scheiden *orde in de chaos zien te scheppen – gelijk de muziek van de ruis weten te onderscheiden. Dit alles kost veel meer tijd en energie dan het eigenlijke kopen en verkopen op zich.

___

Daytraden is gelijk elke andere denkbare handel. Het maakt niet uit of je in bananen, varkens, auto’s of aandelen handelt, het principe blijft hetzelfde. Bij veel kopers stijgt de prijs en bij weinig kopers daalt de prijs. Dankzij het internet kunnen we dat verschil in aantalen kopers en verkopers live volgen. Aandelenhandel / Daytraden is dus gelijk elke andere handel. Laag kopen en hoog verkopen.

___

Daytraden is te vergelijken met een vak of sport waar je tijd in moet stoppen om er steeds beter in te worden. Een top-voetballer met een riant salaris was misschien ooit eens een straatvoetballertje maar hij gaf niet op. Hij werd steeds beter en beter. Zo gaat het ook met daytrading. Eerst krijg je interesse, dan wil je er alles over lezen, vervolgens neem je lessen en dan begint de echte praktijk, een beetje zoals bij het rijbewijs.Stapt u graag in bij iemand die net z’n rijbewijs heeft gehaald? Nee, want veel van de pas geslaagden denken dat ze dan ook al echt kunnen rijden. Inmiddels weten wij ouderen beter, toch? Daytraden is gelijk elk ander beroep of sport. Je bent nooit uitgeleerd en je wordt steeds beter door praktijkervaring.

___

Over daytraden: Als je een ondernemers-type bent en weet dat alle handel over de hele wereld draait om hetzelfde (vraag, aanbod en misleiding) dan is handel in aandelen (daytraden) misschien iets voor jou. Daytraden gaat ook gewoon over vraag en aanbod, waar je als handelaar direct op in kan spelen. Je koopt aandelen steeds op een laag moment in en verkoopt ze kort daarna als de prijs weer even is gestegen. Zo simpel is daytraden. Niets meer en niets minder. Gezond verstand, handelsgeest, observatie- vermogen, inkopen en verkopen.

___

Een dier kan je trainen door het te belonen bij een juiste handeling. Je kan jezelf ook trainen door jezelf eveneens te belonen na elke, Daytrading tips, winnende trade. Gewoon jezelf trakteren op een kadootje of een etentje met vrienden bijvoorbeeld. Je zult dan merken dat het traden er leuker door wordt en het besef dat je winst altijd moet nemen erdoor toeneemt.

___

Het is veel beter om vroegtijdig te verkopen. Als je niet snel genoeg verkoopt, dan ben je meestal te laat. Je zult nooit kunnen verkopen op de exacte top, dus sla jezelf niet langer voor je kop als het toch nog verder stijgt nadat je verkocht hebt. De bedoeling is om winst te pakken en niet om jezelf op te fokken door spanning, optimisme en hebzucht als de pijs nog verder stijgt. Winst is winst!

___

Over “real time” nieuws. Het enige real time nieuws is als de accountant de directeur vertelt dat het bedrijf in de problemen zit. Alles wat daarna komt is oud nieuws. Pas als de belangrijkste medewerkers op de hoogte zijn gebracht, memo’s zijn rondgestuurd, plannen gemaakt en vrienden geïnformeerd, pas dan wordt er een uitgekiend persbericht samengesteld.

___

We zien dat maar al te vaak in de grafieken. Een aandeel zakt enkele dagen achtereen in prijs, of is gecrashed gedurende het laatste handelsuur, waarna het nieuws pas de andere morgen wordt vrijgegeven. In het begin van de crash zijn het dus meestal de insiders die iets gehoord hebben. Het enige echte real time nieuws verschuilt zich dus in de koers.
Investeren houdt in, iets voor de zeer lange termijn kopen en vervolgens in winterslaap gaan. Dit is niet meer van toepassing in de aandelenmarkt. Dus als investeren in aandelen uit de mode is, wat doen we dan? Wel, daytraden is een van de termen die gebruikt wordt voor een nieuwe vorm van korte termijn beleggen. Het betekent aandelen kopen en op dezelfde dag weer met winst zien te verkopen.

___

Mijn grootste verdiensten waren niet de dollars maar het ongrijpbare: Ik had gelijk, ik had vooruit gekeken en me precies aan mijn plan gehouden. Ik had geleerd wat een man moest doen om veel geld te verdienen. Ik was definitief het gokstadium voorbij. Ik had geleerd om intelligent te handelen. Dit was het mooiste moment uit mijn handels carriere. – uit “reminiscences of a stock operator.”

___

U staat nu in mijn emaillijst met geinteresseerden. Van tijd tot tijd zal ik u emailen met interessante verhalen op het gebied van daytrading en de beurs. Mocht u deze emails niet willen ontvangen, laat mij dit dan weten en dan haal ik u meteen uit de lijst.

Als u vragen heeft over daytraden of de cursus aarzel dan niet om te bellen of mailen.

 

Interesse in de cursus?

U bent geïnteresseerd maar u heeft nog enkele vragen? Een kennismakingsgesprek is altijd zinvol. Aarzel niet om te mailen of te bellen. Wij staan u graag te woord!

Telefoon NL 010 519 21 15 | Email info@robwessels.nl
RW_team_wessels

Telefoon NL 010 519 21 15
Email info@robwessels.nl

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.