Het is ongelooflijk hoe snel emoties je trading volledig over kunnen nemen en schade aan je bankrekening kunnen toebrengen.

In de (aandelen) handel is er niet één gouden manier om geld te verdienen. Handelaars hebben nu eenmaal verschillende karakters, afkomst en toekomstverwachtingen. Een ieder zal daarom een eigen handels-stijl ontwikkelen die bij hem past. Uit alle daytradings-theorieën, ideeën, adviezen, technieken en diensten die er zijn, zal een ieder voor zich uiteindelijk een plan moeten trekken dat bij zijn persoonlijkheid past. Probeer in ieder geval jezelf te blijven en je eigen weg te gaan. Sta sceptisch tegenover nieuws, informatie en analyses en trek vooral je eigen conclusies – denk voor jezelf. Luister naar advies maar beslis daarna zelf wat je ermee doet, dan kom je er wel.

___

Telkens wanneer je in een trade zit en er vragen in je hoofd komen als: – wat moet ik nu doen? – moet ik nu uitstappen? – zal ik nu winst pakken? – zal ik nog even wachten? – zal ik bijkopen? Als dit soort vragen door je hoofd spoken tijdens een trade, is dat het bewijs dat je helemaal nog niet rijp bent om te handelen. Je hebt dan blijkbaar geen plan waar je vertrouwen in hebt waardoor je gaat twijfelen en uiteindelijk geld gaat verliezen.

___

Een belangrijke reden waarom ca 95% van de daytraders uiteindelijk verliest, is dat zij te lui zijn om het werk te doen dat noodzakelijk is om succesvol te kunnen zijn. Een andere rede is dat zij geen handelsplan of methode hebben. Ze gissen, gokken en hopen. Eigenlijk gokken ze meer dan dat ze daytraden. Hoe dan ook, als je bereid bent om hard en gedisciplineerd te werken dan zou je weleens tot die 5% daytraders kunnen gaan behoren die wel succesvol zijn.

___

Daytrading is een boeiende bezigheid en een constant leerproces. Je dient de markt van seconde tot seconde te observeren om te zien of je er niet ingeluisd wordt.

___

In de aandelenhandel is het ‘ieder voor zich en God voor ons allen.’ Lees en volg de markt daarom zoveel mogelijk om een eigen opinie te kunnen vormen. Aan het eind van de dag ben jijzelf de enige persoon die je kan vertrouwen.

___

Wacht nooit te lang met winst nemen. Aandelen kruipen omhoog en schieten omlaag. Dus… beter een kleine winst dan een groot verlies.

___

Het kan voorkomen dat je een reeks van vet winnende trades achter elkaar maakt. Het lijkt dan alsof het traden zo makkelijk is geworden dat je gevaar loopt jezelf te overschatten. Je kan van winnen een soort ‘high’ worden en dat is gif voor je kop omdat emoties je verstand dan hebben overgenomen. Ik heb geleerd dat als je zo lekker achter elkaar hebt gescoord, je dan het beste kunt stoppen voordat het lot zich tegen je keert. Word dus na een aantal winnende trades niet te hebberig maar zet je computer uit en ga bijvoorbeeld ergens naartoe om jezelf eens lekker te verwennen.

___

Het belangrijkste onderdeel wat ik de cursisten leer is hoe ze geen geld moeten verliezen teneinde geld te kunnen verdienen. Simpel gezegd, hoe minder risico je neemt, hoe meer geld je uiteindelijk verdient. Een klassieke daytraders-regel is dat je moet weten wanneer je uitstapt alvorens je instapt. Dat betekent dat je van tevoren een plan moet hebben waar je je stipt aan dient te houden. Zodra je tijdens de uitvoering van je plan van gedachten veranderd, hebben je emoties het al van je overgenomen en ben je in groot verlies-gevaar!

___

Ook al houd je alles tegelijk in de gaten – live koersen, grafieken, orderboeken, volumes, tijden en nieuws – je zult nooit precies weten wat er aan de hand is. Wat je wel krijgt is een goed idee van wat er gebeurt waardoor je een aardige kansberekening kunt maken of je nu wel of niet in actie moet komen.

___

Als (day)trader zou je eigenlijk gehard moeten zijn door de strijd en eenvoud van het leven. Toegewijd, onafhankelijk en met een uitzonderlijk sterke wil. Als je gaat daytraden met je eigen geld komt je ware aard naar boven. Er komen gevoelens bij je los waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat je die had. Wat en hoe je het ook gaat doen, laat nooit iemand met z’n vingers aan jou zuur verdiende geld komen. Bescherming van je kapitaal is de belangrijkste vereiste in dit vak. Zonder geld ben je uitgespeeld. Daytrade dus alleen met een in praktijk getest en bewezen handelsplan en hou je daar dan ook stipt aan.

___

Als je hebt verloren in het verleden, wil dat nog niet zeggen dat je ook zult verliezen in de toekomst. Ik zelf ging van een ton naar een miljoen en terug naar 1000 dollar. Na gedachten van zelfmoord tot het moeten leiden van een zwervers-bestaan, ben ik me eens goed gaan afvragen WAAROM ik al dat geld had verloren. Door het pijnigen van mijn hersenen heb ik die vraag uiteindelijk kunnen beantwoorden. Mijn eigen stomme eigenwijze ego stond een helder zakelijk denken en handelen in de weg. Dit was de duurste les die ik ooit geleerd had. Het gaf me inzicht in mezelf en wat ik steeds maar weer fout deed. Als herboren trader ben ik daarna opnieuw gaan handelen en er langzaam maar zeker weer bovenop gekomen. Dat kunnen anderen dus ook.

___

Om goed te kunnen daytraden vind ik dat je als basis een behoorlijk zelfvertrouwen nodig moet hebben. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe beter je presteert. Hoe minder zelfvertrouwen, hoe minder je presteert. Een hoog zelfvertrouwen zou je kunnen vertalen als ” het hebben van een positieve opinie over je eigen mogelijkheden en akties”.

___

Bij een lager dan gebruikelijk handels-volume/omzet, kan het gebeuren dat slechts een deel van je gevraagde aandelen voor handen is. Slechts een deel van je opdracht wordt dan geleverd. Het beste wat je in dat geval kan doen is je trade gewoon afmaken alsof je alle aandelen hebt ontvangen. Het nog openstaande deel van je koop-order kun je dan het best annuleren.

___

Als daytrader mag je geest niet afdwalen. Zorg dat je constant gefocust bent op je plan. Je kapitaal staat op het spel. De markt is ‘n zware concurrent. Net wanneer je denkt dat je het weet… doet het iets totaal onverwachts. De markt zit onze pogingen om winst te maken steeds in de weg. Een winnende strategie is daarom nooit voor lange tijd geldig.

___

Daytraders zijn geen beleggers. Ze zijn helemaal niet geïnteresseerd in de toekomst. Daytraders verdienen hun geld door dagelijks partijen aandelen laag in te kopen en even later weer wat hoger te verkopen.

___

Als je een verlies hebt gemaakt, maak dan niet de vaak voorkomende fout om het in 1 keer proberen terug te winnen. Wat je dan doet is gokken en dat is het standaard-recept voor je ondergang. Probeer jezelf kalmte aan te praten, zet je computer uit en ga ergens koffie drinken. Op die manier geef je je emoties de gelegenheid om tot rust te komen. Schrijf je verliezende trade nog eens stap voor stap op en vogel uit waarom je nou precies verloren hebt. Als je eenmaal precies weet wat je fout hebt gedaan zul je de volgende trades nog zorgvuldiger volgens plan uitvoeren.

___

Daytraden gaat niet over geheime trucs maar over slim gebruik van informatie die tegenwoordig openbaar op het internet te vinden is. Goed daytraden gaat o.a. over *het kaf van het koren kunnen scheiden *orde in de chaos zien te scheppen – gelijk de muziek van de ruis weten te onderscheiden. Dit alles kost veel meer tijd en energie dan het eigenlijke kopen en verkopen op zich.

___

Daytraden is gelijk elke andere denkbare handel. Het maakt niet uit of je in bananen, varkens, auto’s of aandelen handelt, het principe blijft hetzelfde. Bij veel kopers stijgt de prijs en bij weinig kopers daalt de prijs. Aandelenhandel / Daytraden is dus gelijk elke andere handel. Laag kopen en hoog verkopen.

___

Daytraden is te vergelijken met een vak of sport waar je tijd in moet stoppen om er steeds beter in te worden. Een top-voetballer met een riant salaris was misschien ooit eens een straatvoetballertje maar hij gaf niet op. Hij werd steeds beter en beter. Zo gaat het ook met daytrading. Eerst krijg je interesse, dan wil je er alles over lezen, vervolgens neem je lessen en dan begint de echte praktijk, een beetje zoals bij het rijbewijs.Stapt u graag in bij iemand die net z’n rijbewijs heeft gehaald? Nee, want veel van de pas geslaagden denken dat ze dan ook al echt kunnen rijden. Inmiddels weten wij ouderen beter, toch? Daytraden is gelijk elk ander beroep of sport. Je bent nooit uitgeleerd en je wordt steeds beter door praktijkervaring.

___

Als je een ondernemers-type bent en weet dat alle handel over de hele wereld draait om hetzelfde (vraag, aanbod en misleiding) dan is handel in aandelen (daytraden) misschien iets voor jou. Daytraden gaat ook gewoon over vraag en aanbod, waar je als handelaar direct op in kan spelen. Je koopt aandelen steeds op een laag moment in en verkoopt ze kort daarna als de prijs weer even is gestegen. Zo simpel is daytraden. Niets meer en niets minder. Gezond verstand, handelsgeest, observatie- vermogen, inkopen en verkopen.

___

Een dier kan je trainen door het te belonen bij een juiste handeling. Je kan jezelf ook trainen door jezelf eveneens te belonen na elke winnende trade. Gewoon jezelf trakteren op een cadeautje of een etentje met vrienden bijvoorbeeld. Je zult dan merken dat het traden er leuker door wordt en het besef dat je winst altijd moet nemen erdoor toeneemt.

___

Het is veel beter om vroegtijdig te verkopen. Als je niet snel genoeg verkoopt, dan ben je meestal te laat. Je zult nooit kunnen verkopen op de exacte top, dus sla jezelf niet langer voor je kop als het toch nog verder stijgt nadat je verkocht hebt. De bedoeling is om winst te pakken en niet om jezelf op te fokken door spanning, optimisme en hebzucht als de prijs nog verder stijgt. Winst is winst!

___

Over ‘real time’ nieuws. Het enige real time nieuws is als de accountant de directeur vertelt dat het bedrijf in de problemen zit. Alles wat daarna komt is oud nieuws. Pas als de belangrijkste medewerkers op de hoogte zijn gebracht, memo’s zijn rondgestuurd, plannen gemaakt en vrienden geïnformeerd, pas dan wordt er een uitgekiend persbericht samengesteld. We zien dat maar al te vaak in de grafieken. Een aandeel zakt enkele dagen achtereen in prijs, of is gecrasht gedurende het laatste handelsuur, waarna het nieuws pas de andere morgen wordt vrijgegeven. In het begin van de crash zijn het dus meestal de insiders die iets gehoord hebben. Het enige echte real time nieuws verschuilt zich dus in de koers.

___

Investeren houdt in, iets voor de zeer lange termijn kopen en vervolgens in winterslaap gaan. Dit is niet meer van toepassing in de aandelenmarkt. Dus als investeren in aandelen uit de mode is, wat doen we dan? Wel, daytraden is een van de termen die gebruikt wordt voor een nieuwe vorm van korte termijn beleggen. Het betekent aandelen kopen en op dezelfde dag weer met winst zien te verkopen.

___

Mijn grootste verdiensten waren niet de dollars maar het ongrijpbare: Ik had gelijk, ik had vooruit gekeken en me precies aan mijn plan gehouden. Ik had geleerd wat een man moest doen om veel geld te verdienen. Ik was definitief het gok-stadium voorbij. Ik had geleerd om intelligent te handelen. Dit was het mooiste moment uit mijn handels carriére. – uit het boek ‘reminiscences of a stock operator’ van Edwin Lefèvre.

___

Wist u datjes over Daytraden

Wist u dat … 90% van alle tweets door Robots geschreven wordt?

Wist u dat … de beste traders zoveel mogelijk cash aanhouden?

Wist u dat … hoge rendementen ook hoge risico’s met zich meebrengen?

Wist u dat … een verlies pas een echt verlies wordt als u daadwerkelijk met verlies verkoopt?

Wist u dat … slechts 1/10% van de beleggers weet wat shorten is?

Wist u dat … voor elke verliezer op de beurs niet één maar twéé winnaars staan? De tegenpartij en de broker!

Wist u dat … succes het lef is om te te falen?

Wist u dat … op forums iedereen een ‘winnaar’ is maar in het échte leven er slechts enkele traders zijn die werkelijk geld verdienen?

Wist u dat … als u mensen vertelt wat er morgen gaat gebeuren ze voor u in de rij staan?

Wist u dat … als u uw aandeel verkoopt u uw geld krijgt? Als het aandeel daarna zakt u nog steeds uw geld heeft?

Wist u dat … als iedereen zijn geld opneemt een bank binnen een uur failliet is?

Wist u dat … een broker geen trader is? Hij is een orderuitvoerder. Hij is verkoper, geen analist.

Wist u dat … u moet verkopen wanneer u kunt. Niet wanneer u moet.

Wist u dat … kapitaal belangrijker is dan snelheid?

Wist u dat … de vrije markt niet meer is dan een piramidische constructie?

Wist u dat … daytraden een soort abstract mathematisch spelletje is dat plaatsvindt in cyberspace zonder enige vorm van menselijk contact?

___

Software heeft geen zesde zintuig

Software heeft geen zesde zintuig

Een computer denkt niet, het berekent slechts talloze statistische mogelijkheden. Daar heb je misschien iets aan als je met een tegenstander te maken hebt, maar niet op de beurs met tienduizenden gewiekste en ervaren handelaren zoals market makers en specialisten. Nog afgezien van de steeds wisselende invloeden van de wereld van de economie.

De markt is te complex voor een ‘systeem’ om te begrijpen. Technische analyse (T.A.) berekent geen kansen maar toont iets dat voorbij is. Een computerprogramma heeft geen zesde zintuig.

Grafieken hebben niet meer waarde dan het simpel grafisch tonen van hetgeen reeds gebeurd is, niet wat er nog gaat gebeuren!

Patronen zijn fantastisch tot ze niet meer werken. Het probleem met technische systemen is dat ze werken voor een tijdje en dan ineens verlies gaan opleveren. Zo werkt de markt nu eenmaal. Anders zou iedereen volgens dat ‘systeem’ werken.

Lijntjes over grafieken tekenen levert weinig op. Soros en Buffett hebben hun miljoenen op een andere manier verdiend.

Twee traders gebruiken dezelfde informatie en hetzelfde plan. De een maakt winst en de ander verlies. Het verschil zit ‘m in de mate van geduld en interpretatie van nieuws, prijsbeweging en onderlinge verbanden kunnen leggen.

Als je regelmatig de koersen volgt, leer je het ritme van de markt aanvoelen waardoor je er beter op kunt inspelen.

Als je elke dag in de markt zit, de markt volgt, het nieuws bijhoudt, de koersbewegingen observeert enzovoort, gaat je brein automatisch verbanden leggen. Door de ervaring die je opdoet ga je de markt automatisch analyseren als een constant geüpdatet computerprogramma.

Dankzij de superieure computertechnologie kunnen we betere resultaten krijgen. Als je maar niet vergeet dat het niet gaat om de technologie, maar om de manier waarop we die benutten.

___

Testosteron traders

Tijdens een van mijn vele speurtochten op de digitale snelweg kwam ik laatst een opmerkelijk medisch artikel tegen. In dit artikel werd de uitkomst besproken van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

Waarom vertel ik dit? Omdat er onderzoek gedaan werd naar de invloed van mannelijke hormonen op… traders! Hieruit bleek dat traders die een hoge testosteronspiegel ontwikkelden tijdens het traden, duidelijk betere resultaten boekten dan mensen die een lagere hebben. Daarbij zouden mensen die een hogere cortisol-spiegel hebben minder goed presteren dan mensen met een lagere.

Testosteron zorgt ook voor competitief gedrag, terwijl cortisol daarin tegen stress-verhogend werkt. Het blijkt dat mensen die meer testosteron aanmaken dan een gemiddeld persoon meer risico’s durven nemen. Ze zijn competitiever en hakken sneller belangrijke knopen door. Mensen met een hoog cortisol-gehalte blijken meer last te hebben van zorgen omtrent belangrijke beslissingen, en  terughoudender te zijn.

Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het ‘business as usual’ is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Waarom vertel ik je dat allemaal zult je wellicht denken? In het eerder aangehaalde onderzoek blijkt dat men bij wedstrijden een bovengemiddelde hoeveelheid testosteron aanmaakt! Zoals ik al zei, vergeet eventjes dat traden ondernemen is en bekijk het als een wedstrijd. Bekijk het als een wedstrijd en profiteer van die testosteronspiegel van je!

Ik ben geen dokter, heb geen medische achtergrond en ik weet niet of het onderzoek correct is. Wel weet ik, met 25 jaar ervaring als trader dat het werkt de beurs als een wedstrijd te benaderen.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 25 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.
___

Niemand wil gratis geld oprapen?

Door de trainingen die ik geef heb ik inmiddels honderden zakenmensen als cursisten ontmoet. De feedback die ik daarvan terug kreeg heeft enkele interessante feiten opgeleverd.

Wat blijkt? Cursisten ervaren hetzelfde als toen ik net begon:
1) Cursisten ervaren het daytraden als zeer eenvoudig. Ze denken dat het geld eigenlijk voor het oprapen ligt.

2) Cursisten blijken in praktijk vaak te hebberig. Ze nemen geen genoegen met een bescheiden winst maar willen steeds meer. Ze wachten net zo lang tot de winst in een verlies veranderd is.

3) Cursisten onderschatten de benodigde concentratie, geduld en discipline om op kansen te wachten en deze te benutten.

4) Cursisten zijn vaak angstig en nemen in paniek verkeerde beslissingen.

Conclusie

Als je goed wilt daytraden moet je volgens mij:
* De handelsdag goed voorbereiden.
* Een inkoop- en verkoopplan op papier zetten en je daaraan houden.
* Niet meer dan 2 uur achtereen handelen om geen concentratie te verliezen, neem pauzes!
* Zorgen dat je niet gestoord wordt door je partner, kinderen, personeel of telefoon.
* Stoppen met traden als je een bepaald doel hebt bereikt. Ga daarna even een frisse neus halen om daarna fris een nieuwe trade in te gaan.
* Voldoende kapitaal hebben om een goed plan uit te kunnen voeren.

Door Rob Wessels
___

Trade tips

 • Te vroeg met winst verkopen is beter dan te laat.
 • Nooit shorten in een positieve markt waarin de koersen snel stijgen met grote volumes.
 • Winst begint bij een lage inkoop. Een trader wacht daarom met geduld op de beste inkoopprijs.
 • Of je maakt van daytraden je beroep en anders moet je het niet eens proberen.
 • Zodra je winst hebt gemaakt ga dan even naar buiten om daarna weer met frisse moed verder te gaan.
 • Zorg dat het traden geen verslaving wordt zoals gokken of alcohol en drugs.
 • Hoe vaak gebeurt het niet dat traders maar door blijven gaan, vaak met als gevolg dat ze hun winsten daardoor juist weer kwijtraken.* BEPERK JE RISICO
  * BESCHERM JE KAPITAAL
  * HOU JE AAN JE PLAN
  * ONDERDRUK JE EMOTIES
  * WORDT NIET HEBZUCHTIG
  * CASH IS KING
 • Als je tradingsysteem goed werkt en geld oplevert, houd je er dan strak aan en ga niet op zoek naar een ‘beter’ systeem. Je weet wat je hebt maar nooit wat je krijgt. Je kunt beter je systeem verbeteren en verfijnen.
 • De straf die je krijgt als je je niet aan de regels van het spel houdt, is dat je geld verliest. De beloning voor een goed gespeeld spel is winst.
 • Bij het daytraden is aandacht voor verlies een teken van handelservaring. Aandacht voor winst is een teken van onvolgroeidheid.
 • Een uitstekende manier om te leren is deze: In je agenda zet je je verliesgevende trades. Schrijf precies op wat je fout deed en wees vooral eerlijk tegen jezelf. Wat kocht je, waarom, wanneer, hoe was het volume, liet je je ergens door beïnvloeden, zat je lekker in je vel, enzovoort. Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Van die aantekeningen kun je zo ontzettend veel leren!
 • Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast te koop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet heb je die winst mooi binnengehaald. Meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in elkaar.

 

Door Rob Wessels

___

Beurs tips

Winst is winst!
Als je een verlies hebt gemaakt, maak dan niet de vaak voorkomende fout om het in één keer proberen terug te winnen. Wat je dan doet is gokken en dat is het standaardrecept voor je ondergang. Probeer jezelf kalmte aan te praten, zet je computer uit en ga ergens koffie drinken. Op die manier geef je je emoties de gelegenheid om tot rust te komen.

Schrijf je verliezende trade nog eens stap voor stap op en vogel uit waarom je nou precies verloren hebt. Als je eenmaal precies weet wat je fout hebt gedaan, zul je de volgende trades nog zorgvuldiger volgens plan uitvoeren. De grootste fout die je kunt maken is niet weten wat je fout gedaan hebt.

Het is veel beter om vroegtijdig te verkopen. Als je niet snel genoeg verkoopt, dan ben je meestal te laat. Je zult nooit kunnen verkopen op de exacte top, dus sla jezelf niet langer voor je kop als het toch nog verder stijgt nadat je verkocht hebt. De bedoeling is om winst te pakken en niet om jezelf door spanning, optimisme en hebzucht op te fokken als de prijs nog verder stijgt. Winst is winst!

Geduld is een schone zaak
In de aandelenhandel duurt alles altijd langer dan je aanvankelijk dacht. Een stijging gaat meestal nog door als je net je winst hebt gepakt. Een daling gaat ook altijd door, net toen je dacht dat je op de bodem had ingekocht. Heb dus nooit haast, maar breng je trading-plan op je gemak ten uitvoer.

Je kunt het beste stoppen, als je je dagelijkse winstdoel hebt bereikt. De meesten gaan dan toch uit hebzucht door, waardoor ze de winst maar al te vaak door het afvoerputje zien wegspoelen.

Verkoop nooit uit paniek. 
Houd je aan je plan. Time is on your site. Als je de tijd neemt en het geduld opbrengt om te wachten, dan geef je de koers de ruimte om weer terug te komen om z’n golfbeweging af te maken. De beurs trekt zoveel kopers en verkopers dat je niet eens hoeft te onderhandelen. Je wacht gewoon geduldig tot er iemand komt die jouw prijs wil betalen. Stel je doel altijd hoger dan je mogelijkerwijs kunt bereiken.

Wees de autodealer op de beurs 
Zie aandelenhandel als een autodealer. Als je een auto voor 10.000 euro wil verkopen, vraag je 12.500 euro. Als je een auto voor 10.000 euro wil inkopen, bied je 7.500 euro.

Door Rob Wessels
___

De beurs is een spookwereld van machines geworden.

Wist u dat razendsnelle supercomputers tegenwoordig de aandelenprijzen bepalen? Zij beheersen voor 80% de totale beurshandel. Deze supercomputers communiceren met andere supercomputers en samen verhandelen zij voor miljarden in microseconden zonder dat er een mens aan te pas komt.

Deze computers -ook wel ‘robotten’ genoemd- zorgen voor die totaal onverwachte snelle op en neer gaande koersbewegingen die zelfs voorbeurs uitschieters van 50 tot 100 Nasdaq punten teweeg brengen en niemand weet waarom. Ze verstoren daardoor het prijsmechanisme van de aandelen waardoor deze allang geen vooruitkijkende indicatie van de economie meer vormen.

Het handelen en beleggen op basis van fundamentele waarden en vraag en aanbod is hierdoor praktisch onmogelijk geworden.

Een slim en simpel handelsplan

In de afgelopen 25 jaren heb ik alle hellen en veranderingen van de beurs doorstaan door me steeds aan te passen. Het is nu eenmaal wat het is en de beurs past zich niet aan mij aan. Het handelsplan dat ik thans gebruik is dan ook de optelsom van die afgelopen 25 jaar.

De Robotten zijn uiteraard door super-intelligente mensen geprogrammeerd maar het is de eenvoud waar ze niet op gerekend hadden. Mijn plan is te simpel voor woorden en door een kleuter uit te voeren. Voor mij is het op dit moment het veiligste en winstgevendste plan dat ik ooit heb gebruikt. Het is simpelweg gebaseerd op het feit dat er niets meer te voorspellen valt. Dat de computers gewoonweg als het ware met casino balletjes de prijzen bepalen.

Een wonderlijk bijverschijnsel is dat het daytraden hierdoor eigenlijk veel eenvoudiger is geworden omdat ik toch nergens meer op hoef te letten.

Natuurrampen, ingrijpende politieke beslissingen, Arabieren die in opstand komen, kerncentrales die ontploffen, goede of slechte bedrijfscijfers, niets hiervan bepaalt nog de koers, dat zijn de Robotten die de mens heeft overgenomen.
Het lezen van nieuws en analyses blijf ik interessant vinden maar ik doe er niets meer mee. Ik heb een plan en daar houd ik me aan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

___

Traden in kikkerbadje of diepe?

Traden met een demo-account is als zwemmen in het kikkerbadje maar toch noodzakelijk om de techniek te leren en de strategie uit te testen.

Het grootste verschil tussen demo-traden en handelen met echt geld is dat je anders gaat denken. Zodra je echt geld inzet besef je dat je dat kan verliezen. Met een demo probeer je het steeds gewoon opnieuw als het fout gegaan is. Je hebt gewoon niets te verliezen met een demo. Je verliest $500, nou en? Maar dan…..wat gebeurt er als je het zelfde spelletje met je echte geld gaat spelen en je verliest $500 op je eerste dag?  Dan word je nerveus en graaf je je steeds dieper in de schuld.

Als je met echt geld handelt en je moet bijvoorbeeld 1 tot 2 uur wachten op winst dan voelt elke minuut aan als een eeuwigheid. Je emoties spoken door je hoofd en als je dan geen vast plan hebt ga je domme beslissingen nemen.

Droog oefenen tot je het in je slaap kan doen.

Probeer  te oefenen met een demo-account. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen tot je het in je slaap kan doen voordat je live met echt geld gaat traden. Maak veel fouten en leer daarvan! Op die manier ben je op weg om een professionele trader te worden.

Blijf ook eenvoudig. Verwacht niet teveel. Als je met echt geld gaat traden en je wint gelijk al bij de eerste ronde sluipt de overmoedigheid erin. Weleens gehoord van beginnersgeluk? Gedraag je niet als een cowboy maar blijf nuchter en houd je aan je plan. Denk niet dat je weet wat er daarna gaat gebeuren. Dat kan niet en dat weet je. Niemand kan voorspellen want dan waren we allemaal rijk. Blijf eenvoudig en houd je aan je plan.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels
___

Hoeveel geld nodig om te traden?

Mensen vragen mij weleens: “hoeveel geld heb ik nodig om te kunnen daytraden?” Mijn antwoord is dan steevast: wilt u grote of kleine zaken doen?” Ik vergelijk de handel op de beurs namelijk met alle andere vormen van handel. Iemand wil bijvoorbeeld een hotel/cafe/restaurant beginnen maar heeft slechts geld voor een loempia-kar. Dan raad ik aan om eerst eens met die loempia-kar te beginnen. Op die manier doet men ervaring op en kan men sparen voor een restaurant.

Met €1000 inzet €36.000 verdienen?
Helaas denken velen dat je met een paar duizend Eurootjes tonnen kan verdienen. Zo werkt het dus niet. In Amerika noemt men dat soort traders ‘undercapitalised’ waardoor zij gedoemd zijn om te mislukken. Als men denkt heel snel rijk te worden met weinig inzet dan raad ik het casino aan. Dan zet je bijvoorbeeld € 1.000 op rood en als die daarop valt heb je € 36.000 verdiend. Ik zie de handel op de beurs als het runnen van een serieus eigen bedrijf waar men zijn gezin van moet onderhouden, net als elk ander bedrijf dat men runt. Het is gewoon elke dag een paar uur “werken” om je brood te kunnen verdienen op de beurs. Het is eenvoudig, je hebt lage kosten en je hoeft niet te sjouwen of personeel te hebben.

Doe er uw voordeel mee!

Vriendelijke beursgroet van Rob Wessels
___

Makkelijk met winst verkopen

Als je aandelen voor langere tijd in voorraad hebt, zet ze dan alvast in de verkoop voor een prijs die je binnenkort redelijk haalbaar vindt. Op die manier laat je ze voor je werken. Als de prijs door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omhoog schiet dan heb je die winst mooi binnengehaald, want meestal zakt de koers na zo’n piekje weer snel als een pudding in. Ga voor een lekkere winst maar wordt niet te hebberig. Zie het zo: Een 20% kans op het winnen van 1 Euro komt sneller dan een 10% kans op 2 Euro.

Makkelijk kopen tegen een lage prijs
Hetzelfde geldt als je een aandeel tegen een bodemprijs wilt kopen. Zet dan alvast een koop-order tegen een hele lage prijs. Als de prijs dan door een gerucht of nieuwtje even onverwacht omlaag schiet heb je voor een bodemprijs ingekocht. Zet het aandeel direct daarna weer tegen een hoge prijs in de verkoop want meestal stijgt de koers na een flinke dip weer terug omhoog. Ook hier geldt, ga voor een lekkere winst maar wordt niet te hebberig. Zie het zo: Een 20% kans op het winnen van 1 Euro komt sneller dan een 10% kans op 2 Euro.

Alleen ‘limiet-orders’ plaatsen
Als je zegt:
Verkoop op € 50,00 betekent dat verkoop op € 50,00 of hoger.
Als je zegt:
Koop op € 50, betekent dat koop op € 50 of lager.

Doe er uw voordeel mee.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels
___

Wie handelt beter op de beurs, de man of de vrouw?

Mijn ervaring is dat vrouwen vaak succesvollere traders zijn dan mannen. Hoewel het beurswereldje een echt mannenwereldje lijkt te zijn met een opvallend hoog testosterongehalte zijn er…

Volledige analyse
Mijn ervaring is dat vrouwen vaak succesvollere traders zijn dan mannen. Hoewel het beurswereldje een echt mannenwereldje lijkt te zijn met een opvallend hoog testosterongehalte zijn er ook een groot aantal vrouwen actief op de beurs. Ook onder mijn cursisten bevinden zich enkele dames, waarbij mij opvalt dat ze in verhouding tot hun mannelijke, beginnende traders vaker en sneller succesvol zijn op de beurs. Reden voor mij om me eens af te vragen hoe dit komt, zonder gelijk een oordeel te willen vellen in de eeuwig durende strijd der seksen. Mijn ervaring is dat vrouwen over het algemeen sneller geneigd zijn iets aan te nemen dan hun mannelijke collega’s. De reden schuilt volgens mij in het meest primitieve gedrag van de man: zijn ego.

Het gedrag van een mannetjespauw die zijn veren vertoond is eigenlijk tekenend voor alle mannelijke wezens die er op deze aardbol leven. Dit natuurlijke aangelegde gedrag is mijn inziens een belemmering om succesvol te worden als trader. Dit ego lijkt de man te belemmeren om advies te vragen of over zijn fouten te praten, dit in tegenstelling tot zijn vrouwelijke collega. Ik herken dit ook bij mezelf terug; Toen ik nog maar pas handelde op de beurs dacht ik ook te weten hoe de beurs in elkaar stak en was ik te trots (of koppig, het is maar net hoe je het noemen wilt) om te luisteren naar meer ervaren traders. Het heeft me dan ook de nodige Euro’s verspild kapitaal gekost.

Veel beginnende mannelijke traders denken dat ze binnen enkele maanden al professionele traders zijn, en weten hoe de financiële markten in elkaar steken. Het meest amusante hiervan vind ik dat je van deze traders alleen maar hoort als ze winsten maken, net zoals je gokkers niet zal horen praten over grote verliezen die ze geleden hebben. Het lijkt een soort trots te zijn waar mannelijke traders aan lijden. Ik kan hierover meepraten; Rob Wessels was óóit net zo koppig. Eigenwijsheid is nooit goed, het vergt een hoop energie die je beter zou kunnen aanwenden om nog succesvoller te worden. Dit door je open te stellen voor het advies van een specialist. Zie het als het repareren van de dakgoot. Vrouwen zijn sneller geneigd er een klusjesman bij te halen, terwijl de man vindt dat hij dat varkentje zelf wel kan wassen en zo ook nog eens wat centen uitspaart. Uiteindelijk zal hij de dakgoot vast wel gerepareerd krijgen, na een flink aantal uren werk en extra kosten die hij heeft gemaakt omdat hij iets verkeerd deed.

Wat ik hiermee wil zeggen is: Als eigenwijs persoon zal je vast je doel bereiken, maar vraag je daarbij eens af: Had ik niet nog succesvoller geweest als ik wat minder eigenwijs was geweest? Vrouwen stappen sneller over deze drempel, die trots heet, heen. Ik geef mijn cursisten ook altijd het volgende advies mee: Je gaat pas winnen als je je trots laat varen’

Vriendelijke beursgroet van Rob Wessels
___

Duo-traden veiliger voor uw portemonnee

Zoals u ongetwijfeld kunt begrijpen heb ik in het begin heel veel geld verloren op de beurs. Waarom kwam dat?

1) Ik wilde geld besparen op een cursus.
2) Na een paar keer winnen dacht ik ‘het wiel uitgevonden te hebben’.
3) Als ik verloor ging ik meer inzetten om dat verlies weer goed te maken.
4) Als ik won ging ik door om nog meer winst te maken.
5) Risico’s bestonden voor mij niet. Ik dacht alleen aan winst.
6) Ik luisterde naar het nieuws en ging daarop handelen.
7) Ik luisterde naar analisten en ging daarop handelen.
8) Zelfs toen ik een goed plan had ontwikkeld bleef ik toch nog als een Wild West cowboy door gokken.

De oplossing kwam toen ik besefte dat ik hulp nodig had. Ik plaatste een advertentie op een prikbord van de Erasmus Universiteit met als titel ‘Daytrader zoekt hulp’. Vervolgens kreeg ik zo’n beetje de helft van alle studenten aan de telefoon waarna ik er eentje in dienst nam om op me te letten. Zijn taak was te verhinderen dat ik ging gokken. Hij moest als het ware voor politie-agent spelen. We spraken af dat hij een deel van de winst zou krijgen waardoor hij zijn uiterste best deed om mij volgens plan te laten traden. Ik ging vervolgens meer gedisciplineerd daytraden omdat ik onder andere zijn provisie niet op het spel wilde zetten.

Het gokken afgeleerd
Nu werk ik alweer een fiks aantal jaren samen met studenten en weet je wat? Het gokken heb ik afgeleerd. ik kan het iedereen aanbevelen want ik weet uit ervaring dat day traden in je uppie eenzaam en gevaarlijk kan zijn.

Als u zich hierin herkent is mijn advies: Zorg dat u iemand erbij betrekt aan wie u een soort “verantwoording” af moet leggen. Bijvoorbeeld uw partner opdragen dat hij of zij op een bepaalde tijd vraagt wat er in de pot zit en u dan aan uw eigen afspraken herinnert om bijvoorbeeld op een bepaalde tijd te stoppen met traden. Dat zogenaamde “duo-traden” is veilig voor mijn portemonnee gebleken. Ik kan iedereen eigen persoonlijke “politie-agent” van harte aanbevelen want het grootste gevaar bij het daytraden ben jezelf.

Kort samengevat
1) Beginnende traders kijken allereerst naar winsten terwijl professionals eerst kijken naar de risico’s. Leer daarvan en handel steeds met een klein deel van je kapitaal.
2) Ik houd er altijd rekening mee dat ik een daling van ca. 40% moet kunnen overleven.  Op die manier handel ik rustig en heb ik altijd een veilige reserve voor risicovolle tijden.
3) Redelijke winst-verwachtigingen geven haalbare resultaten. Des te vaker u winst neemt des te kleiner de kans dat u wordt geruïneerd.
4) Zorg voor uw eigen persoonlijke ‘politie-agent’ aan wie u elke dag verantwoording af moet leggen want het grootste gevaar bij het traden bent uzelf!

Doe er uw voordeel mee.

Vriendelijke groeten van Rob Wessels

 

Interesse in de cursus?

U bent geïnteresseerd maar u heeft nog enkele vragen? Een kennismakingsgesprek is altijd zinvol. Aarzel niet om te mailen of te bellen. Wij staan u graag te woord!

Telefoon NL 010 519 21 15 | Email info@robwessels.nl
RW_team_wessels

Telefoon NL 010 519 21 15
Email info@robwessels.nl

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Wat levert het op?

De cursus Daytraden gaat over de manier waarop u geld uit de markt kunt halen. €100 tot €1.000 per dag is mogelijk, afhankelijk van uw kapitaal, risico­­profiel en praktijk­­ervaring.

Benodigd kapitaal

Het handelssysteem is toepasbaar voor grote en kleine zaken­­porte­feuilles. Of u nu €50.000 of een miljoen ter beschikking hebt, de regels van het handelsplan zijn hetzelfde. De meeste handelaars zitten tussen de €50.000 en €1.000.000 om met top­kwaliteit producten te kunnen daytraden. Als u eerst eens heel voor­zichtig wilt pootjebaden kunt u bijvoor­beeld beginnen met de helft.

Ervaring niet vereist

U hoeft geen ervaring met aan­delen, opties of futures te hebben om het vak te leren. Het belang­rijkste is dat u een handelaars­­type bent, een echte handels­geest hebt en gedisci­plineerd kunt werken, maar daytraden moet je oefenen! Niemand kan goed fietsen zonder eerst te oefenen. Zo is het ook met daytraden. Lees verder

20 Cursus-voordelen

 • U leert gouden momenten te kiezen om te kopen.
 • U krijgt een gratis handels-robot om uw emoties te kunnen beheersen. Lees verder

Daytrading is te leren

Daytrading is het kopen en verkopen van effecten op de beurs om tijdens de handelsdag te profiteren van prijsfluctuaties. Opbrengsten van €100 tot €1.000 per dag zijn mogelijk, afhankelijk van uw kapitaal, risico­­profiel en praktijk­­ervaring.
Van daytrading heb ik mijn vak gemaakt en geef al 25 jaar cursussen om het ook u te leren. Ik werk volgens een beproefde methode die klinkt als een klok.

Rob Wessels (83) heeft ruim 25 jaar ervaring

Hij is transparant en laat niet alleen zijn winsten, maar ook zijn verliezen zien. Hij is een vrijdenker en brengt de cursus met passie, een dosis humor en een borrel. Zijn cursisten verwent hij met lekker eten en drinken terwijl hij live geld uit de beurs hengelt.

 

De passie van Rob

Rob (83) kun je het beste omschrijven als een streetwise psycholoog met veel zelfkennis. Hij brengt de cursus met passie, een dosis humor en een borrel. Hij presen­teert bevlogen, gedreven, vurig en vol enthousiasme. Hij is heel oplettend, ziet snel of iemand een vraag heeft of hulp nodig heeft van zijn jongens. Zijn cursisten verwent hij met lekker eten en drinken terwijl hij live geld uit de beurs hengelt.

Past Daytraden bij u?

Indien u eerst eens wilt zien hoe het daytraden in z’n werk gaat, kunt u de kleine groeps­cursus van €475,- nemen. Zo ziet u op de cursusdag hoe wij live handelen en kunt u daarna nog zes weken ’s morgens online meekijken hoe wij live handelen. Dan weet u in ieder geval of deze vorm van daytraden bij uw persoonlijkheid past.