Huis en haard beschermen

Elke keer als een trader zijn huis en haard verliest, betreft het vaak iemand die een lange reeks van successen heeft behaald. Je denkt op een gegeven moment dat je op water kunt lopen.

Als je een grote winst heb gemaakt ga je je gedragen als een superheld. Je denkt dat je alles kan. Je wordt heel eigenwijs en neemt teveel risico. Je bent er zo van overtuigd dat je alles goed doet, dat je bij het traden steeds grotere risico’s neemt. Je denkt dat je het toch wel redt. En dan gaat het mis en blaas je je account op.

Wetenschappers zeggen dat dit proces iets van een verslavingsroes wegheeft. Het voelt als een roes als je wint. Het voelt alsof je een soort macht hebt. Het geld speelt op zo’n moment misschien niet eens zo’n grote rol.

Hoe vaker je wint, hoe meer je testosteronniveau stijgt. Het bereid je als het ware voor op de strijd. Het verhoogt je zelfvertrouwen en risicobereidheid. Dat zit blijkbaar nog in onze genen (mannen moeste vroeger jagen). En dan verlies je genadeloos! Dat is het moment dat je nederig wordt en je zelfkennis een boost krijgt.

Je zou trouwens aan je vingers kunnen zien of je een hoger dan gemiddeld testosterongehalte hebt. Je ringvinger is dan groter dan je wijsvinger.

 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
.