Het verlangen naar actie kost geld.

De beroemde trader Jesse Livermore zei het al in 1925: “Het verlangen naar constante actie, ongeacht de toestand van de markt, is verantwoordelijk voor vele verliezen op Wall Street, zelfs onder de professionele veteranen. Zij vinden dat ze elke dag opnieuw geld moeten verdienen, alsof ze werken voor een vast salaris.”

Niets doen kan soms goed zijn
Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Wacht altijd op kansen
Daytraden is meer saai dan moeilijk. Zodra je grip krijgt op je emoties en beschikt over een gezond boerenverstand, moet het mogelijk zijn om de massa te verslaan. Sterker nog: Ik durf te stellen dat daytraden het simpelste ding is dat je kunt ondernemen. Het is zo gemakkelijk dat elke poging om het gecompliceerder te maken tot falen leidt. Verveling is de sluipende ziekte van het traden. Dat is een van de redenen waarom winstgevende traders hun winst soms omzetten in verlies. Handel daarom niet om te handelen, maar alleen als je kansen ziet.

Hoofddoel bij het daytraden
Bij het daytraden is het hoofddoel je kapitaal te beschermen. Je grootste zorg moet dus niet zijn hoeveel je kunt verdienen, maar hoeveel je kunt verliezen! Daarom is het noodzakelijk een goed handelsplan te hebben en je daaraan te houden in goede en slechte tijden. Een bewezen handelsplan voorkomt ook neigingen tot gokken. Als je constant winstgevend wilt worden zul je moeten beseffen dat overleving afhangt van je houden aan je handelsplan en aan het vakmanschap dat je opgedaan hebt.

Daytraden met gevoel gaat razendsnel
Je hersens controleren je onderbewuste. Door veel uren te maken, gaan je onderbewuste observaties de beslissingen nemen en ga je met sprongen vooruit. Immers, ‘denken’ met je gevoel gaat vele malen sneller dan denken met je verstand. Het is moeilijk uit te leggen dat mijn ogen in een fractie van een seconde zien of ik actie moet ondernemen. Het is alsof ik mijn verstand omzeil want dat logisch denken duurt te lang en dan is de kans vaak alweer voorbij.

Ben ik geschikt of niet?
Een beginner kan maanden achtereen best een paar honderd euro per dag verdienen tot er een slechte dag tussen zit waarbij hij 5.000 Euro verliest. De meeste traders, inclusief ikzelf, hebben lange periodes van verlies moeten doorstaan voordat ze constant winstgevend werden. Mijn mening is daarom dat je het een tijdje moet proberen en dan een harde conclusie trekken: “Ben ik geschikt voor het vak of niet?” Benieuwd hoe ik geld uit de markt haal? Denk eens aan een Cursus Daytraden.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.