Testosteron traders

Tijdens een van mijn vele speurtochten op de digitale snelweg kwam ik laatst een opmerkelijk medisch artikel tegen. In dit artikel werd de uitkomst besproken van een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Cambridge.

Waarom vertel ik dit? Omdat er onderzoek gedaan werd naar de invloed van mannelijke hormonen op….traders! Hieruit bleek dat traders die een hoge testosteronspiegel ontwikkelden tijdens het traden, duidelijk betere resultaten boekten dan mensen die een lagere hebben. Daarbij zouden mensen die een hogere cortisolspiegel hebben minder goed presteren dan mensen met een lagere.

Testosteron zorgt ook voor competitief gedrag, terwijl cortisol daarin tegen stressverhogend werkt. Het blijkt dat mensen die meer testosteron aanmaken dan een gemiddeld persoon meer risico’s durven nemen. Ze zijn competitiever en hakken sneller belangrijke knopen door. Mensen met een hoog cortisolgehalte blijken meer last te hebben van zorgen omtrent belangrijke beslissingen, en  terughoudender te zijn.

Wedstrijd
Beschouw en benader de beurs als een wedstrijd en vergeet zolang u aan het handelen bent eventjes dat het business as usual is.
Bovenstaande leef ik na: Elke dag op de beurs is een nieuwe dag om te bewijzen dat ik het kan, een kans om te laten zien dat ik een winnaar ben.

Waarom vertel ik je dat allemaal zult je wellicht denken? In het eerder aangehaalde onderzoek blijkt dat men bij wedstrijden een bovengemiddelde hoeveelheid testosteron aanmaakt! Zoals ik al zei, vergeet eventjes dat traden ondernemen is en bekijk het als een wedstrijd. Bekijk het als een wedstrijd en profiteer van die testosteronspiegel van je!

Ik ben geen dokter, heb geen medische achtergrond en ik weet niet of het onderzoek correct is. Wel weet ik, met 25 jaar ervaring als trader dat het werkt de beurs als een wedstrijd te benaderen.

Door Rob Wessels
Rob Wessels heeft meer dan 20 jaar ervaring met daytraden en geeft elke vrijdag een cursus daytraden in Van der Valk Hotel Breukelen en online privé cursussen.